След 5 века робство българската икономика е била по-близо до

...
След 5 века робство българската икономика е била по-близо до
Коментари Харесай

През 1890 г. икономиката ни е била по-близо до Европа, отколкото е днес

След 5 века " иго " българската стопанска система е била по-близо до Европа, в сравнение с е през днешния ден след след потурчването на милиарди еврофондове от парите на европейския поданик за развиването на страната ни.

Това се вижда от тази карта и таблица на brilliantmaps, които вършат параленост на относителния Брутният вътрешен продукт на човек от популацията през 1890 година и 2017 година

Само 5 години след съединението на Княжество България с Източна Румелия страната ни е била на 21-о място по икономическо развиване. Зад нас изрично са били страни като Гърция, Русия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия.

127 години по-късно обаче страната ни е отстъпила с 2 позиции обратно като и Гърция и Русия са съумели да ни изпреварят по стопански индикатори.

Българският Брутният вътрешен продукт на човек от населениението през 1890 година е оценено на 1900 $ и макар че през днешния ден към този момент е 19 000 $, останалите стопански системи на континента са употребявали по-добре последните 127 години, с цел да се трансфорат в по-добро място за живеене.

Любопитен факт е, че най-богатата страна в Европа сега Норвегия през 1890 година е била безспорен средняк, само че е съумяла да прогресира от 10-о на 1-о място. Реално викингите са си сменили мястото с най-мощната стопанска система в края на XIX век - тази на Англия.

В таблицата са включени данни за Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в американски долари през 1890 и 2017 година Данните за предходната година са на МВФ, а оценките за 1890 са много груби.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР