След 4-годишно прекъсване ефира на БНТ отново стартира рубриката Частен

...
След 4-годишно прекъсване ефира на БНТ отново стартира рубриката Частен
Коментари Харесай

Частен случай отново в ефира на БНТ - Жертва на имотна измама

След 4-годишно спиране ефира на Българска национална телевизия още веднъж започва рубриката " Частен случай ". Всяка неделя след утринните вести ще представяме разнообразни проблеми по ваши сигнали. Днешната тематика наблюдава историята на жена, станала жертва на имотна машинация.

Иванка Васева: Няма никаква отбрана, никаква. 4 години, 4 години, не е година, не е две. всеки миг затварят и аз оставам на улицата.
Покупката на жилище е значима стъпка, само че и много рискована. Може за момент за загубите всичките си спестявания и може да не съумеете да получите правдивост.

Иванка Васева: Притежавам нотариален акт, платила съм го, изплатила съм го в брой, само че това не ме пази.
Иванка Васева схваща, че е излъгана преди 4 години. Срещу нея е заведено дело от човек, който твърди, че е притежател на жилището й. Жилище, в което тя живее към този момент пет години. Подава сигнал до прокуратурата. Оказва се, че е станала жертва на класическа имотна машинация.

Невена Зартова - представител на Софийска районна прокуратура: Използват се неистинен пълномощни, на които е притурен тип, че са подписани от притежателя на парцела и той сякаш се съгласява неговият парцел да бъде трансфериран на трето лице.
Прокуратурата открива, че Иванка е крайният покупател на жилище, което преди този момент е препродавано няколко пъти. Имало е два опита за продажба на жилището с подправено пълномощие. Първият е засечен от полицията и предотвратен. Само месец по-късно обаче следва втори - този път сполучлив.
Невена Зартова - представител на Софийска районна прокуратура: След като нотариусът завери това пълномощие, нормално се насрочва дата за покупко-продажба при различен нотариус, където договорката се изповядва благодарение на това подправено пълномощие.
Иванка купува жилището посредством организация за недвижими парцели, която прави всички наложителни инспекции.
притежател на организация за недвижими парцели: Фактически няма по какъв начин да се разбере откакто удостоверението за тежести демонстрира, че парцелът е чист.


Така Иванка става притежател на жилището. Два месеца откакто полицията е осуетила опит за машинация с него. Това обаче Иванка няма по какъв начин да го знае, защото съгласно държавните регистри всичко е изрядно.
Димитър Танев - ръководител на Нотариалната камара: Случаите с подправени персонални карти бяха стотици, в случай че не и хиляди. Имаше доста случаи.
2009та година няма указател на пълномощните. Това прави работата на измамниците извънредно лесна.
притежател на организация за недвижими парцели: Направихме всички типове информации на всички участници, извадихме нотариалните актове, подадохме удостоверения за тежести, на всички места всичко излиза обикновено.
След 2009та година при имотни покупко-продажби нотариусите правят информации, които да подсигуряват истинността на пълномощните и персоналните документи. Промяната в нормативната уредба обаче в тази ситуация на Иванка е закъсняла.
Иванка Васева: От страната съм най-незащитена със законите, с разпоредбите, с всичко това, което е основано за елементарните хора, няма никаква отбрана, никаква.
Следващите няколко години имотните измами понижават. Но законодателят прави нова смяна - достъпът до имотния указател от 2014та година става свободен.
Димитър Танев - ръководител на Нотариалната камара: Една неразумна смяна даде опция на всеки да има дубликат от нотариалния акт на всеки различен. Това е копие, което напълно елементарно може да се официализира, да стане формален документ, това е нещо, което е неприемливо в европейската процедура. Тя е просто предопределена, тя априори е налице тази опция за осъществяване на имотни измами.
Така към днешна дата имотни измами не престават да се случват. 14 нови случая има от началото на годината единствено в Софийска районна прокуратура.
Невена Зартова - представител на Софийска районна прокуратура: В никакъв случай не можем да приказваме, че има затихване. Делата си не престават и горе долу техният брой е непрекъснат.
4 години прокуратурата проверява случая. Все още предстоят разпити на основни очевидци, написа в писмото им до нас. Има хора, оповестени за търсене, които не са разпитани. Повдигнато е обвиняване на индивида, на чието име е подправеното пълномощие, само че той не е арестуван.

Иванка Васева: Поне едно нещо да беше осъществено през тези 4 години, с цел да кажем, че нещо се развива в тази страна, безусловно нищо. Всичките избягаха в чужбина по този проблем.


Междувременно делото против Иванка към този момент е на трета инстанция. Тъй като следствието не е завършило и няма потвърдена машинация, тя просто е купила жилището от човек, който не е имал право да го продава. И както са отсъдили първите две инстанции - апартаментът е благосъстоятелност на индивида, от чието име е издадено подправеното пълномощие. И който, както написа в правосъдната експертиза на подписа, си го сменя ненадейно точно през 2009та.
Иванка Васева: То си проличава с документите, които аз владея, че е една незаконна скица, при която активността на органите, които би трябвало да се задействат са доста бавни и доста недействащи. " Няма връзка с този номер. "
Не открихме забърканите в историята на жилището. Свързахме се с юристите на индивида, който съди Иванка - не пожела да застане пред камера, бил в чужбина.
Невена Зартова - представител на Софийска районна прокуратура: Имотните измами по този начин наречените се потвърждават мъчно. Разследването в рамките най-много на година, година и малко би трябвало да завърши.Иванка Васева: Почти съм на пътя да изгубя жилището и то по безгрижие на прокуратурата. 4 години, 4 години. Ей такава директория има, която е куха, нищо повече. тази директория нищо не значи. Аз излизам на улицата...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР