След 4 часа дебати Народното събрание реши България да предостави

...
След 4 часа дебати Народното събрание реши България да предостави
Коментари Харесай

След 4 часа дебати: НС реши България да изпрати военна помощ на Украйна

След 4 часа диспути Народното събрание реши България да даде военна помощ на Украйна. Служебното държавно управление би трябвало да внесе решение за това до 30 дни, както и да влезе в договаряния със страните по НАТО за придобиване, приемане или разполагане на усилващ отбранителните ни качества потенциал на наша територия.

Очаквано текстът беше подсилен от ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи и " Демократична България ". Към тях обаче се причислиха и " Български напредък ", които в началото не бяха съгласни, само че през днешния ден трансформираха мнението си и предложиха промяна в текста. Против проекторешението гласоподаваха от Българска социалистическа партия и " Възраждане ", осведомят от Българска национална телевизия.

След гласуването депутатите от " Възраждане " извадиха листове с думите " Не на оръжията! Мир ". По-рано от партията проведоха и митинг пред постройката на Народното събрание.
Как се стигна до това решение?

Вчера на взаимно съвещание комисиите по външна политика и защита в Народното събрание утвърдиха проекторешение, което предвиждаше в период до 30 дни служебният кабинет да внесе решение за оказването и изпращането на военно съоръжение и аварийни елементи от България за Украйна.

Изненадващо от " Български напредък ", които нощес се оповестиха срещу изпращането на оръжие, през днешния ден обявиха, че ще го поддържат, само че единствено при изискване, че България получи заместващ потенциал и предложиха промени в текста на проекторешението.

Лидерът на партията Стефан Янев предложи корекция на текста, съгласно която България " да даде въоръжение съгласно българските благоприятни условия и периодите и опциите на съдружниците от НАТО и Европейски Съюз ", т.е., да изпратим оръжие, единствено в случай че преди този момент получим заместващо НАТО-ско.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева предложи компромисен текст - срокът за договаряния с НАТО за приемане на заместващ потенциал да е 30 дни, какъвто е и срокът за внасяне на решението от кабинета. Янев одобри предлагането ѝ и отдръпна своето. Депутатите одобриха точно тази публицистична смяна, след която се стигна и до окончателното решение.

Иначе към концепцията за изпращането на оръжие към този момент имаше ясно образувано болшинство - ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи и " Демократична България ". Според тях страната ни е трябвало да прати поддръжка месеци по-рано, още по време на визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба в българския парламент.

Според Българска социалистическа партия и " Възраждане ", които са срещу, това решение индиректно ще въвлече България в спора сред Украйна и Русия. Тази заран от " Възраждане " даже проведоха митинг на пл. " Народно заседание ".

Преценката какво тъкмо бихме могли да дадем на Украйна ще бъде на Министерството на защитата. Военният министър Димитър Стоянов към този момент съобщи, че България не може да даде зенитно-ракетните комплекси C-300, оперативно-тактическите ракети " Точка-У " и самолетите МиГ-29, към които украинската страна нееднократно е проявявала интерес./Fakti.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР