След 21 часа заседание парламентът окончателно прие Бюджет 2023 рано

...
След 21 часа заседание парламентът окончателно прие Бюджет 2023 рано
Коментари Харесай

Революция! Задължиха банките да махнат такси, вдигат заплати

След 21 часа съвещание Народното събрание дефинитивно одобри Бюджет 2023 рано тази заран. Заседанието завърши малко преди 6 часа, оповестява Нова телевизия.

От септември работещите във компании с над 100 души към този момент наложително ще получават заплатите си по банков път. Депутатите задължиха банките да не постановат такси за изтегляне от сметките, когато се употребява банкомат на финансовата институция, издала картата. Без такси за изтегляне ще бъдат и пенсиите, стипендиите и помощите.
-->
Ангажиментите, поети за увеличение на заплатите в бюджетната сфера, също залегнаха в дефинитивно гласуваните текстове. Допълнителните разноски за това са към 400 милиона лв., като средствата идват главно от финансовите разноски на другите ведомства, с цел да не се отвори по-голяма дупка в бюджета.

Министерство на вътрешните работи и ДАНС ще получат в допълнение 157 милиона лв., Отбраната - 75 милиона лв., за Спешната помощ - 30 милиона и 25 милиона за приходните организации. Ще има и увеличение на акцизите за електронните и бездимните цигари на две стъпки - веднъж от август и още веднъж от януари.

1,5 млн. лв. са заделени за по-високи заплати в БНР, оповестява Българска национална телевизия. 20 млн. лв. за спомагателни заплащания на земеделските производители, 8 млн. лв. са заделени за нарастване на заплатите в Агенцията по горите и в Агенция по безопастност на храните.

Заложените пари за нарастване на заплатите в Министерство на вътрешните работи и ДАНС възлизат на 157,2 млн. лв.. 5 млн лв. в допълнение ще отидат за вероизповедания. Близо 11,5 млн. лв. ще бъде заделено за нарастване на заплатите в правораздаването и по тъкмо за надзирателите в затвори и основна дирекция „ Охрана “.

Заплатите ще бъдат увеличени и в системите на митниците и данъчните, по тази причина са отделени 25 млн. лв.. Увеличение има и при военослужещите, разноските им за заплати са увеличени с 75 млн. лв..

Депутатите са заложили също по този начин да бъдат отделени 7,8 млн. лв. в допълнение за погашение на еднократна помощ за родителите на възпитаници в пети клас от 300 лв..

По време на приемането на държавния бюджет, всяка една от политическите показа своите претенции за корекции в бюджета.

Държавният бюджет е направен при заложени макроикономически индикатори – 1,8% напредък на стопанската система и 8,7% средногодишна инфлация. Вчера обаче Българската национална банка понижи прогнозата си за напредък на Брутният вътрешен продукт на 1%.

През държавният бюджет бяха изменени и редица данъчни закони. Увеличават се акцизите на електронни цигари съдържащи или несъдържащи никотин. 

Финансовият министър Асен Василев увери, че за облекчение на хората ще бъдат сложени банкомати във всеки един клон на Български пощи даже и в дребните обитаеми места. Тегленето на пари от заплата няма да се таксува.

Спор в пленарната зала провокира бързото преустановяване на полемиката по член едно на държавния бюджет. Предложение направиха по тази причина от Българска социалистическа партия за България. Залата го утвърди. Това обаче възмути „ Възраждане “, което докара до замяна на реплики сред членовете на партията и ръководителят на бюджетната комиися от Движение за права и свободи - Йордан Цонев.

Веднага след приемането на бюджета, финансовият министър Асен Василев благодари на депутатите и разяснява пред кореспонденти, че признатият бюджет е в в началото заложените рамки и е удовлетворен от него. Василев също по този начин посочи, че в бюджета има задоволително буфери, тъй че да бъде обрана разликата в растежа плануван от Българска народна банка на 1%, откакто бюджета е направен при 1,8 на 100.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР