След 17-годишна пауза един от най-харизматичните, емоционални и поетични български

...
След 17-годишна пауза един от най-харизматичните, емоционални и поетични български
Коментари Харесай

Стенли: До момента просто репетирах, голямото ми приключение в живота тепърва предстои!

След 17-годишна пауза един от най-харизматичните, прочувствени и поетични български реализатори - Станислав Сланев-Стенли се завръща на музикалната сцена с нав албум, носещ името "Чужди тела ". След небивалия триумф на "Обсебен " през към този момент далечната 2002 година, българската музикална сцена от дълго време е жадна за още от нетипичното и изпълнено със смисъл звучене на Стенли.

Говорим си с него за миналите 17 години, за най-близките до сърцето му хора, за страховете на създателя и за това дали момчетата порастват в миналото...

***

Защо “Чужди тела” се случва 17 години след “Обсебен” и какво съумя и не съумя да ти се случи за този времеви интервал?

Не съм спрял да концертирам през това време. Просто съм издавал спорадични сингли, само че не съм издавал цялостен албум. В международен мащаб издаването на албуми също не се случва всяка година – приказвам за реализатори от моето потомство. Големите шлагери и забавните песни човек ги прави, когато е по-млад. Може би, тъй като тогава не е съкрушен. В „ Чужди тела “ за мен има 5-6 евентуални шлагера. Радвам се, че се случва този албум. Вълнувам се откровено, че след толкоз години ще показва нови песни и нямам самообладание да видя по какъв начин ще се одобряват от публиката.

 стенли Цветан Игнатовски/Вирджиния Рекърдс

В минали изявленията преди години си споменавал, че щерка ти – Никол, също желае да се занимава с музика, само че си се отнасял към това нейно предпочитание с необикновен песимизъм. Чуваме вокалите ѝ в най-новия ти сингъл – „ Чужди тела “, чиято радио премиера се състоя на 9 октомври. Да разбираме, че е съумяла да те убеди, че може да се оправи с провокациите на специалността и е получила благословията ти?

Просто взех решение да направя опит с нея. Имах потребност от женски вокал, който да звучи наивно нежно. Тя се оправи отлично от първия път. Това, че тя участва в парчето не значи, че „ ще стане певица “. Тя ще си реши. Виждам, че има предпочитание, само че с изключение на предпочитание би трябвало здрава работа и шанс. Трябва човек да е по-амбициозен, което не е присъщо за нашето семейство (смее се). Обща работа е това с музиката, зад триумфа на един артикул седят цели екипи, които имам вяра в него и чертаят посоката му на развиване. Но преди всичко си остава да има хубава ария. През тези години Никол напредна много в пеенето. Има всички данни да й се случат нещата. Но би трябвало да попадне на точните хора. Аз персонално, мога да оказвам помощ, само че не мога да движа целия този развой, тъй като както споделих – това е екипна работа. Също по този начин доста значимо е да имаш мощно предпочитание да ти се случат нещата. И да не се отказваш. Защото... не постоянно се получава.

 стенли Цветан Игнатовски/Вирджиния Рекърдс

Човекът до теб – Людмила Сланева, също е артистична натура. Можеш ли да определиш каква роля играе Edna жена в живота на актьора – на опора, съизвършител или муза?

Всичко от изброеното. Особено, когато човек е създател дамата до него може както да го въодушеви в креативен проект, да се трансформира в негова муза, по този начин и да го принизи, да го разколебае. За наше благополучие, с Людмила имаме общи усети за музика и изкуство, споделяме една и съща хармония и философия за живота. Това ни е пособие в в действителност сложни моменти.

Посланията на твоите текстове не са „ елементарно смилаеми “ от всеобщата публика. Някога преследвал ли те е страхът от това, че можеш да останеш неразбираем?

В песните ми музиката и текстът имат безусловно равностойно значение. Това е креативната ми философия, на която в никакъв случай не съм изменил и няма да променя. Текстът би трябвало да носи не по-малко смисъл от мелодията в песента. Смятам, че който усеща музиката ми, ще разбере и без проблем текстовете ми. За наслада, това се потвърждава от публиката, която идва на концертите ми. Смея да настоявам, че имам привилегията публиката, която идва на моите концерти и слуша песните ми, да е формирана от хора с еднообразно изострени сетива към музиката и словото.

 стенли Цветан Игнатовски/Вирджиния Рекърдс

През лятото отпразнува своя 60-ти празник. А знаем, че всеки празник кара хората да се замислят и да си вършат равносметки. Ти чувстваш ли, че момчето в теб е пораснало и съумя ли да си направиш някаква равносметка?

Аз мисля, че досега просто съм репетирал и огромното ми премеждие в живота занапред следва! Сега съществено. Ако приказваме за музика – в никакъв случай не съм правил компромис с нея. Още от напълно млад, интервалите ми с група „ Тангра “, „ Спринт “ и по този начин до ден сегашен. Имал съм сложни моменти, само че те са ме построили, калили са характера ми и това е моята най-важна равносметка в професионален проект. Новият албум „ Чужди тела “ е доста друг от всичко, което съм правил досега. Той звучи доста по-светло, като безоблачен лъч е в нормалната ми меланхолична среда. И както споделя Фънки (басист на групата на Стенли) – „ Пич, най-сетне нещо ярко да изсвириме и ние.. “. Така, че равносметката е, че новото житейско десетилетие, в което към този момент влязох, започва с един нов, по-светъл стадий.

Като за край няма по какъв начин да не те попитаме - от какво си захласнат?

Ех, този въпрос към този момент ми се задава толкоз години
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР