Славка Калчева готви и джолан Голямата народна певица Славка Калчева

...
Славка Калчева готви и джолан Голямата народна певица Славка Калчева
Коментари Харесай

Тя беше най-добрата народна певица, а сега пече баница и пише стихчета

Славка Калчева готви и джолан

Голямата национална певица Славка Калчева ще пусне за 70-годишния си празник стихосбирка, разгласи за първи път пред „ Телеграф “ самата тя. Идеята за нея е на една от внучките й. „ През годините съм написала доста стихове в всякакви тетрадки, събрала съм ги в 3-4 торби, по някои от тях са станали и песни. Внучката през вчерашния ден ми вика - в случай че ми ги дадеш, за следващата година ще ти подаря подготвена стихосбирка “, показа звездата. Повечето от римите са написани през зимата в родния й дом в Ямбол.

„ Обожавам снега, като се прибера у дома след присъединяване, разтварям всички прозорци, само че климатикът си работи, наливам си едно малко уиски, възпламенявам си цигарка и като с фуния стартират да ми се изливат. Лошото е, че мисълта ми тече по-бързо, в сравнение с сколасвам да ги запиша на ръка. Даже някой път, като стана заран, не мога да си плана какво съм написала. Стиховете са за нещата от живота, имам такива, отдадени на майка ми, на татко ми “, прибавя певицата.

На 2 декември тя влиза в юбилейната годишнина и ще събере фамилията и околните в заведението на зетя. „ Децата дори се учудиха, че ще чествам. Викам - че на мен да не ми остават още 100 години, несъмнено, че ще почерпя за здраве, а следващата година за юбилея - огромно празненство “, издава Славка.

С нейния рожден ден стартира поредност от празници - на идващия ден е този на зетя й, на 5 декември има имен ден с внучката, кръстена на нея. „ Тежки дни се задават “, смее се изпълнителката на паметния шлагер „ Бяла роза “. Въпреки че ще са в заведение, тя ще подготви сама три неща за ядене. „ Основното е джолан с кисело зеле в гърне. Месото би трябвало да е от домашно прасенце с кожичка. Брат ми гледа на село свине и пилета и постоянно ми дава, друго не хапвам. Киселото зеле и туршията сама си ги върша у дома. Тайната на джолана е в дългото подготвяне - най-малко 5 часа би трябвало да се пече на муден огън и след това месцето единствено си пада от кокала, а като има и чаша алено вино, става чудно. Правя и баница със сирене, с подготвени кори, само че като я извадя от фурната, обръщам тавата върху купички и стои по този начин 30-40 минути, става необикновено бухнала. Третият ми специалитет е тиквеник - обожаваме го у дома, само че не поставям орехи, че децата не обичат, единствено кафява захар и канела. Преди го правех по друга рецепта, като запържвах тиквата със захарта, само че видях в интернет нов метод, пробвах го и повече ми харесва. Сега настъргвам тиквата сурова и като я сложа на корите, ги намотавам на руло “, споделя Славка Калчева.

Въпреки че влиза в седмото десетилетие на живота си, никой не й дава годините, които навършва. Тя е безапелационна, че нищо не си е правила на лицето по простата причина, че я е боязън от интервенции, а съвършеният си външен тип дължи на гена и на разходките в парка.

„ Всеки ден вървя там - паркът в Ямбол е огромен и върша най-малко 3-5 км разходка. Обичам да съм сама, да остана уединено с мислите си и по този начин си почивам, само че се случва и да съм с приятелки. В пандемията това беше единственото място, където излизах без маска. Там написах и две нови песни. Едната е хороводна, музиката и текстът са мои. Много обичам гръцката музика и една балада ми се заби в главата. Та тя ме въодушеви за тази ария. А другата мелодия я имах от дълго време, само че нямах текст. И един ден, до момента в който се разхождам, ми пристигна концепцията и го записах на телефона. Обещала съм на внучките, която първа се омъжи, да я изпея на сватбата й “, споделя славеят на Тракия. Славка напомня и за една от шлагерните си песни „ Младост, че отново младост “, в която китара свири Цветан Недялков.

„ Гледам младите певици по какъв начин отиват да се боцкат и да си вършат всякакви неща по лицето, та след това не може да ги познаеш, както и по-възрастни, които се мъчат да се вършат на по-млади. А те не схващат, че хубостта е тъкмо в младостта и няма нищо по-красиво от младостта. Това ме предизвика да напиша тази ария, тъй като духът крепи индивида “, прибавя Калчева.

Тази Нова година Славка Калчева за пръв път е решила да не работи. „ С щерка ми планирахме да вървим в чужбина, само че нещо не можахме да се организираме. А и след толкоз години на сцената към този момент го давам по-спокойно. Но ми звъннаха от Сливен да ме поканят да пея на площада в първите минути на новата година и тъй като е покрай Ямбол, одобрих, че не ми се пътува далеко “, описа за проектите си певицата. Почитателите й пък ще могат да я гледат в новогодишната стратегия на Българска национална телевизия, където тези дни е снимала „ Бяла роза “ и ръченицата „ Три моми хубавици “ с танцов състав „ Еремия “. В последните 20 година всяка Нова година тя пее на някой площад, множеството пъти във Варна и региона, само че има незабравими мемоари и от други градове.

„ По-голям мраз от Монтана не съм брала. Даже се обадих на Нели Рангелова, да й кажа, че съм в нейния град. Бяха ме качили на едно железно ремарке, цялото заскрежено, наоколо имаше шадраван, който пръскаше към мен непрестанно. Макар да бях с палто и шал, едвам оцелях. А пък една Нова година в Дупница или Кюстендил, взех решение да си покажа новата рокля и си съблякох палтото. Такъв мраз брах, добре че не се разболях. Повечето пъти по този начин ми се схваща ръката, че след концерта не мога да си разкопчая копчето “, споделя още тя.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР