Коста Цонев попита дали може да играе в доспехите на

...
Коста Цонев попита дали може да играе в доспехите на
Коментари Харесай

Коста Цонев плакал цял ден за Апостол Карамитев

Коста Цонев попита дали може да играе в доспехите на Апостол Карамитев в „ Сватбите на Йоан-Асен “. Когато разбра за кончината на татко ми, стартира да плаче. И плака целия ден, не можеше да се снима. “ Това сподели Момчил Карамитев на прожекцията на документалния филм на Олег Ковачев за другия български театрален и екранен исполин - Коста Цонев. Самият правоприемник на Апостол Карамитев едвам удържаше сълзите си. Споменът за срещата на двамата именити артисти на снимачната площадка на шедьовъра на Вили Цанков разплака и публиката от всички възрасти в залата, видя „ България Днес “.
В лентата „ Обич за Коста “ за първи път са показани архивни записи от срещи онлайн на популярния артист с публиката, от негови тв изявленията, както и фрагменти от златните филми, в които прави незабравими и до през днешния ден функции. Ицко Финци, който е бил дълготраен сътрудник с Коста Цонев в спектакъл „ София “, прикова вниманието на почитателите на театъра и седмото изкуство с роман за оригиналното скимване, помогнало на времето на Цонев да обере овациите на публиката в пиеса на френски драматург. Коста Цонев с изключение на „ лаком за работа “ бил и доста самокритичен. „ Направо ме унищожи играта на Ицо Финци! “, оплаквал се Цонев. И когато към този момент мислел, че всичко е изгубено, изведнъж му хрумнало, че неговият персонаж, който си партнира с персонажа на Финци, ще бъде доста по-зрелищен, в случай че в духа на епохата е с превръзка на носа поради сифилис. „ И се получи! Бях избавен! “, радва се в лентата самият Цонев. По думите на доста сътрудници на Коста Цонев приживе той е бил несклоняем към бездарността в изкуството. „ На едно заседание се изрече, че бездария получават функции, и го уволниха. Изпратиха го за няколко години в театъра в Перник “, спомня си кинокритикът Владимир Игнатовски.

Разчувства публиката и последната житейска спътница на великия артист - Елена Цонева. Тя откри най-трогателните думи, с цел да опише взаимната им обич, духовната и битовата естетика посред им. „ Какво по-хубаво от това обичаният човек да целуне ръката ти преди сън! И аз целувах ръката на Коста “, изрече просълзена вдовицата на българския Джеймс Бонд - Емил Боев, от екранизациите на шпионските романи на Богомил Райнов. Коста Цонев признава в свои тв изявленията, че като дете е мечтаел да стане диригент. Оттогава до края на дните си обожавал музиката.

„ Вкъщи имахме четири изтъркани плочи. Аз ги пусках и дирижирах, качен на един стол. И плачех “, споделя артистът легенда. А когато за първи път чул орган в катедрала, чувството му било ни повече, ни по малко за „ полет в космоса “.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР