Затоплянето на водите може да доведе до разширяване на местообитанието

...
Затоплянето на водите може да доведе до разширяване на местообитанието
Коментари Харесай

Смяна на климата: Медузата започва играта и печели!

Затоплянето на водите може да докара до разширение на местообитанието на тези транспарантни, желатинови същества на север към полюсите.

Изменението на климата излага на риск безчет морски животни, само че медузите могат да се възползват от стоплянето на океанските води.

Проучването, извършено от учени от немския институт Алфред Вегенер (AWI), преглежда осем типа арктически медузи. Използвайки компютърни модели, те ги изложиха на повишаване на температурата на водата, оттегляне на морския лед и други промени в изискванията на околната среда.

Учените предвиждат, че до втората половина на века седем от осемте типа могат да разширят ареала си към полюса при такива условия. Моделирането сподели, че по-специално медузата с лъвска грива - една от най-големите жилещи медузи - може съвсем да утрои размера на настоящето си местообитание.

Само един тип, Sminthea arctica, ще изпита нищожно стесняване на обсега, защото ще би трябвало да се отдръпна на по-голяма дълбочина, с цел да откри своя най-благоприятен температурен диапазон.

„ Тези резултати ясно...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР