Слави Трифонов събра много споделяния и коментари с последния си

...
Слави Трифонов събра много споделяния и коментари с последния си
Коментари Харесай

Слави Трифонов сподели това преди малко във фейсбук и всички споделят сега

Слави Трифонов събра доста споделяния и мнения с последния си пост във фейсбук.

Ето какво написа водещия в персоналния си профил:



РАЗМИСЛИ Пожарна охрана ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ

След като една седмица всички партии и обединения мълчаха, в това число и тези, от чиито гласове са взети пари, откакто медиите се направиха, че нищо не се е случило, и откакто минаха изборите, Министерският съвет внезапно се разбърза и на 28 май 2019 година внесе законопроект за изменение на Закона за политическите партии. Законопроект, който е непотребен, само че очевидно нужен, с цел да оправдае дейностите на министъра на финансите. Чудя се по какъв начин Министерството на финансите един път не се обърка и не изтълкува един данъчен закон в интерес на нас, данъкоплатците, или най-малко на мен не ми е известно, кaто простете - само че данъчните закони са явно неразбираеми.

В бързането си Министерството на финансите е нарушило няколко разпореждания на Закона за нормативните актове, като не е провело наложителното публично разискване по законопроекта и не е изготвило наложителната предварителна оценка на въздействието му. Такава се появява на уеб страницата на Народното събрание няколко дни след внасянето на законопроекта. Чудя се дали и Законът за нормативните актове не е също толкоз „ посредствен “ за Министерството на финансите, колкото и Законът за политическите партии. 
От импортирания законопроект се вижда, че на Министерството на финансите е било много мъчно да обоснове препоръчаните промени.

В претекстовете е маркирано, че „ предвид на изясненост и еднозначност на използването на член 25-27 от Закона за политическите партии се оферират промени, които прецизират разпоредбите за образуване и систематизиране на държавната дотация, уреждат се също по този начин връзки по отношение на използването на закона в предишни години… “ За какво уточняване на разпоредбите за даване на дотацията става въпрос в претекстовете, като в наредбите, които се трансформират, от дълго време е вменено обвързване на министъра на финансите да дефинира метода за даване на средствата за субсидиране. Признава се, че се уреждат и връзки, свързани с неприлагането на закона.

В скромните претекстове се показва и че „ в сходство с публичните настройки ще се направи спестовност на бюджетни средства и дотациите ще се фиксират в размера от 11 лева за фактически получения от партията или обединението глас “. Нека припомня, че от 2014 година, според Закона за държавния бюджет за съответната година, годишният размер на държавната дотация за един получен автентичен глас е закрепен на 11 лева В заповедите на министъра на финансите за установяване метода за даването на средствата за субсидиране на политическите партии и обединения за 2017 година и 2018 година е подредено „ да се разпределя годишната държавна дотация, избрана със Закона за държавния бюджет “. Когато при използването на наредбите от Закона за политическите партии министърът на финансите е открил, че се нарушава закрепения в Закона за държавния бюджет за съответната година годишен размер на държавната дотация за един получен автентичен глас, за какво неотложно не е уведомил Народното събрание за това „ несъвършенство в закона “? Как министърът на финансите е разпределял повече от 11 лева на получен автентичен глас, без да изиска актуализация на държавния бюджет? Или тогава публичните настройки не са го налагали?

В оценката на въздействието се акцентира, че „ упованията на обществото са размерът на дотацията да е директно привързан с получените от съответната партия или коалиция гласове… “ Не упованията, а настоящият закон по този начин е определил! Друг е въпросът, че министърът на финансите не се е съобразил със закона.

Не е ясно какво се има поради в оценката и под „ променчивост и незадоволителна координация на обвързвана уредба “, откакто на всички места и в Закона за политическите партии, и в Закона за държавния бюджет, е употребявано понятието „ получени действителни гласове “ и текстовете са систематично свързани.

Липсват всевъзможни претекстове в законопроекта за плануванаъа „ преходна уредба за образуване на размера на държавната дотация за интервала от 26 май 2016 година до влизането в действие на изменителния закон " и за какво за начало на преизчисляването на дотацията е избрана тъкмо датата 26 май 2016 година Някъде прочетох, че съгласно министъра на финансите „ тогава е направена поправката, която разрешава набъбване на дотацията “. Точно противоположното, господин министър. Да Ви напомня, в случай че сте не запомнил, че това е датата на влизането в действие на допълнението в член 27, алинея 1 от Закона за политическите партии, направено от народния представител Данаил Кирилов, от която дата е отпаднало и най-малкото подозрение по какъв начин би трябвало да се дефинира общата сума за субсидиране и е станало несъмнено, че определянето на общата сума може да бъде единствено въз основа на получените действителни гласове от партиите и обединенията, които имат право на дотация.

„ Няма неточност при установяване на размера на партийните дотации и законът е спазен “ - това пък е декларирала председателката на бюджетната комисия в Парламента Менда Стоянова. Тогава не разбирам за какво се бърза с смяна в закона и за какво, в случай че няма непозволено изплатени суми, ще се възвръщат дотации от 26 май 2016 година И не на хората, както твърдите г-жо Стоянова, а единствено на Вас текстовете не са ясни, защото продължавате да се вършиме, че не разбирате какво значи „ получени действителни гласове “. И тъй като виждам, че не познавате и Изборния кодекс, ще Ви кажа, че Изборният кодекс не планува, както твърдите в свое изявление, гласовете на партиите, обединенията и самостоятелните претенденти, които не са влезнали в Народното събрание, да се преливат към партия или коалиция, минала изборната преграда. Не желая и да си помисля, че може и това да вършиме и се надявам да сте се объркали.

Не считам, че препоръчаните текстове за изменение на Закона за политическите партии са по-добри и съвършени от настоящите, още повече че в огромната си част ги преповтарят. Ето един образец, с цел да прецените сами. Предложеният член 26, алинея 1 указва, че „ годишният размер на държавната дотация се дефинира въз основата на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция по член 25, умножен по размера за един получен автентичен глас “. От текста излиза, че годишният размер на държавната дотация, избран на база, ще се умножава по размера за един получен автентичен глас, което ми се коства неуместно. Какво въобще влагате в „ размер за един получен глас “ и каква е мерната единица на този размер? Защо просто и ясно не написахте, че годишният размер на държавната дотация на партия или коалиция по член 25 се дефинира, като получените действителни гласове от съответната партия или коалиция се умножават по избрания годишен размер на държавната дотация за един получен автентичен глас. Явно тук работи правилото не е значимо хората дали схващат, а е значимо Министерството на финансите какво и по какъв начин схваща. Не изключвам и целеустремено да се оферират неразбираеми текстове, с цел да има опция за по-свободно пояснение и използване.

Ако законът беше „ посредствен “, както споделя министърът на финансите, за какво със законопроекта се предлага преизчисляване на изплатените дотации от 26 май 2016 година и възобновяване им от партиите? Ако сумите са били изплатени правомерно, с препоръчаните промени на процедура се основават отговорности за минало време, а министърът на финансите би следвало да познава добре практиката на Конституционния съд. Да не приказваме, че някоя от партиите към този момент може да е прекъсната. Липсата на какъвто и да е било период в законопроекта за преизчисляване и възобновяване на надвзетата дотация допуска, че това може и в никакъв случай да не се случи.

Очевидно е, че приемането на тези промени целят да освободят от отговорност министъра на финансите за неправилното използване на закона.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР