Слави Трифонов не може да си оттегли кабинета. Единствено министър-председателят

...
Слави Трифонов не може да си оттегли кабинета. Единствено министър-председателят
Коментари Харесай

Пламен Киров, професор по конституционно право, пред „Труд“: Трифонов не може да си оттегли кабинета

Слави Трифонов не може да си отдръпна кабинета. Единствено министър-председателят може да си отдръпна единодушието да бъде номиниран и показан пред Народното събрание като претендент за министър-председател с писмена декларация до президента. Но защото президентът издаде декрет, с който предлага на Народното събрание да задвижи процедурата по желание на държавно управление, въпросът е какво вършим с указа, който е постоянен акт и не може да бъде отменян. Това уточни Пламен Киров, професор по конституционно право, пред " Труд ".

По принцип не би трябвало президентът с декрет да показва пред Народно събрание претендента за министър-председател. Но съществува такава процедура от времето на Плевнелиев и се кара по тази инерция, която не е конституционно издържана, сподели специалистът.

В този случай правните съветници на президента би трябвало да преценяват какво вършат с указа. Най-вероятно ще си замълчат и откакто е оттеглена декларацията за единодушие, че мандатът е завършил без триумф и ще се премине към втори опит за образуване на държавно управление, уточни Киров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР