Слави Несторов стана поредният българин, покорил Еверест (8848 м), най-високата

...
Слави Несторов стана поредният българин, покорил Еверест (8848 м), най-високата
Коментари Харесай

Още един българин покори Еверест

Слави Несторов стана следващият българин, покорил Еверест (8848 м), най-високата точка на планетата. Той потегли към върха с експедиция при започване на месеца, само че едвам в този момент доближи задачата. Мисията му бе освен да стъпи на върха, само че и да го направи с обръщение. А точно, да притегли вниманието на обществеността върху заболяванията, свързани с уринарните инфекции. Над 43 милиона души по света страдат от сходни болести.

Същевременно Атанас Скатов не съумя да нападна Еверест. Властите в Китай отхвърлиха на българина да потегли без шерп. Мерките за сигурност са засилени след последните трагични произшествия, като в един от тях Боян Петров изчезна под връх Шиша Пангма.
Скатов е дошъл в базовия лагер с вярата да убеди на място управляващите, само че е получил безапелационен отвод.
„ Тук е напълно празно, защото всички алпинисти към този момент са нагоре – сподели Скатов, който е веган. – Цял ден върша опити да намеря шерп, само че блъскам на камък. Накрая се е откри един, който ми изиска 10 хиляди $ – не разполагам с такава сума. Много желаех да кача връх Еверест още един път с посвещение за Боян Петров. И този път без О2. Сега би трябвало да хвърча назад за Катманду. Съжалявам доста. “

Скатов към този момент два пъти е качвал Еверест – през 2014-а и 2017 година
Очаква се алпинистът да се върне у нас до дни. На 13 май той качи връх Чо Ойо (8201 м).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР