Слънчева кула ще осигурява топлинна слънчева енергия за най-големия производител

...
Слънчева кула ще осигурява топлинна слънчева енергия за най-големия производител
Коментари Харесай

Слънчева кула ще захранва най-големия производител на тестени изделия в света - slava.bg

Слънчева кула ще обезпечава топлинна слънчева сила за най-големия производител на тестени произведения в света – италианската компания Barilla. Проектът HiFlex, финансиран от Европейски Съюз – съкращението е редуциране от Слънчева електроцентрала с висока компактност за гъвкави енергийни системи – се управлява от група интернационалните проучвателен организации, съобщи greentech.bg.

Слънчевата кула би трябвало да обезпечи непрекъснато доставяне на производителя на тестени произведения с електричество и топлота от възобновими източници,, посочи Германският аерокосмически център (DLR), който управлява плана за пилотната система. DLR и неговите сътрудници строят кулата покрай фабрика за тестени произведения на Barilla във Фоджа в италианския район Апулия.

„ Системата ще служи за демонстриране на техническата изпълнимост на концепцията и в това време за доказване на икономическата жизненост на тази технология “, сподели Габриеле Бертони, началник на плана от страна на италианския инженерен експерт Kinetics Technology.

Основният детайл в новата централа е слънчева кула с към 500 преносими огледала. Огледалата концентрират слънчевите лъчи върху специфичен правоприемник в горната част на кулата. Този правоприемник употребява натупаната слънчева сила за нагряване на огромен брой керамични частици с размер 1 милиметър до температури от порядъка на 1000 целзиеви градуса.

Горещите частици се съхраняват в огромни, топлоизолирани контейнери. Ако е належащо, топлината от горещите частици може да се употребява за генериране на пара за електрически генератор или пък за парещ газ за топлота от промишления развой. Това обезпечава енергийно зареждане даже през нощта.

Системата HiFlex съчетава няколко преимущества, сподели Мириам Еберт, представител на DLR. „ Системата може да се употребява доста гъвкаво за обезпечаване на промишлени процеси напълно на устойчива основа с електричество и топлота при разнообразни температурни равнища “, изясни Еберт. Наред с това обаче технологията може да зе употребява за стабилизиране на електрическата мрежа и компенсиране съмненията посредством запазване на сила, която не е нужна, под формата на горещи частици.

„ Съхранението на топлота е доста по-рентабилно от съхраняването на електричество благодарение на акумулатори, да вземем за пример “, сподели Еберт.

В допълнение, такива благоприятни условия за еластичност са „ извънредно значими “ за бъдещото енергийно доставяне, с цел да компенсират съмненията в електричеството и топлината от възобновими запаси, твърди тя.

Слънчевата кула DLR се разграничава от известните до момента търговски слънчеви топлоцентрали, които употребяват разтопена сол (стопилка) като среда за предпазване и транспорт на топлота. „ Вместо това използваме керамични частици. Те могат да устоят на по-високи температури, евтини са и не съставляват опасност за околната среда “, сподели Еберт.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР