Слънчева и вятърна енергия вече могат да покрият нуждите от

...
Слънчева и вятърна енергия вече могат да покрият нуждите от
Коментари Харесай

Белгия за първи път се захрани с електричество само от слънце и вятър


Слънчева и вятърна сила към този момент могат да покрият потребностите от електричество на Белгия
(снимка: CC0 Public Domain)

Белгийският енергиен оператор Elia разгласи, че за първи път слънчевата и вятърната сила са покрили цялото търсене на електрическа енергия в страната. Рекордът е подложен сред 13:00 и 13:30 часа на 29 май.

И макар че към момента не е допустимо това да се повтори през нощта, способността на възобновимата сила да замести изцяло изкопаемите горива е потвърдена на процедура за първи път, отбелязва PV Magazine.

Миналогодишният връх датира от 11 май. Тогава слънчевата и вятърната сила са произвели общо 7112 MW. Още тази година, на 28 май, беше регистриран нов връх в производството от тези източници – 7695 MW.
още по темата
И най-после, на 29 май операторът сложи нов безспорен връх за произвеждане – 8303 MW. Това е повече, в сравнение с се изискваше към този миг от всички консуматори на електрическа енергия в Белгия, означават от Elia.

Слънчевите панели способстваха съвсем два пъти повече за върха от вятъра. Производството на електрическа енергия от слънчеви панели възлиза на 5500 MW против 2803 MW, получена от вятърни турбини.

„ Моменти като този акцентират нуждата от нов пазарен модел, който предизвиква гъвкавото ползване “, споделят от белгийския оператор. „ При този модел потребителите на термопомпи и електрически автомобили ще могат да зареждат своите уреди, когато има доста налично на ниска цена, зелено електричество, като в същото време оказват помощ за поддържане на салдото в мрежата “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР