Слагането на четвърта доза на ваксината срещу Ковид-19 не е

...
Слагането на четвърта доза на ваксината срещу Ковид-19 не е
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Поставянето на четвърта доза не е ефективно

Слагането на четвърта доза на имунизацията против Ковид-19 не е изключително дейно. Това съобщи доцент Ангел Кунчев.

Той изясни, че в България не се е насърчава слагането на четвърта доза. Тя се предлага единствено за доста рискови групи, само че тук става дума за в действителност доста дребен брой хора.

Доц. Кунчев съобщи, че броят на поставените ваксини напоследък доста е понижен.

„ Целият въпрос е какъв ще е резултатът от това заболяване. Ако имунизацията те пази от тежко заболяване и гибел, тогава какво по-добро може да желаеме. За страдание, се вършат доста малко имунизации. В България остава голям % неимунизирано население, малко сме над 30% имунизирани, само че оставаме с най-ниско ниво на ваксинирани в Европа “, сподели той и посочи:

„ Получили сме малко над 4 милиона дози, с които са ваксинирани малко над 2 милиона души “.

Според доцент Кунчев би трябвало да се откри метод общопрактикуващите лекари да могат да вършат проучвания, тъй като там хората отиват всеобщо откакто се почувстват зле. По тази причина страната би трябвало да им обезпечи бързи проби.

Като цяло интензивността на заболяването е доста по-ниска сега.

„ Продължаваме да имаме доста инфектирани. След празниците малко се подвигна заболеваемостта, само че тя е в такива размери, че не ни плаши. На тези 300-400 души на ден, които се разболяват, нямаме повишение на хората настанени в болница “, сподели пред Българска национална телевизия доцент Кунчев и добави, че, за жалост действителната численост на инфектираните остава доста по-голяма от броя на публично записаните.

Проблем би зародил при появяването на нов вариант.

„ Нов вариант значи напълно нова генетична композиция, тъй като имунизацията и имунитетът няма да могат да повлияят на новия вариант “, изясни медикът, само че даде да се разбере, че сходен тъмен вид сега е доста малко евентуален. „ Има 3 милиона българи, които нямат имунитет към заболяването. При възможен вариант, тогава всичко може да стартира изначало. Но мрачният сюжет е доста малко евентуален. Може да има нови разновидности, които ще засягат доста хора, само че не тежко, това е по-голямата възможност “, сподели още той.

Доц. Кунчев още веднъж акцентира, че огромният брой новозаразени е на неимунизирани хора.

„ Атаките против имунизациите са изцяло безпочвени, те работят, само че не в този размер, който ни се искаше “, съобщи медикът. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР