Сладко от праскови, нектар, свежи плодове и десерт от леко

...
Сладко от праскови, нектар, свежи плодове и десерт от леко
Коментари Харесай

Печени плодове с бяло вино и мед на празника на храбринската праскова

Сладко от праскови, нектар, свежи плодове и десерт от леко карамелизирани праскови, запечени с бяло вино и мед ще покаже производителката от с. Храбрино Стефка Диманова тази сряда на Фермерския пазар в Пловдив, където ще се организира Празник на храбринската праскова. " Надявам се да стане обичаен, тъй като българските сортове праскови, с които в предишното нашето родопско село бе известно, от 10 години изчезнаха от пазара, споделя Стефка.

Диманова е измежду младежите в Храбрино, които не престават традицията на бабите и дядовците си в развъждането на праскови и други овошки. " Още като дете всяко лято бях в прасковените градини на селото, берях плодовете, миех, режех, помагах в приготвянето на компоти и нектар ". Днес фамилията на Стефка отглежда 5 декара с праскови и над 13 дка с ябълки, круши, кайсии и череши.

Най-прочутите сортове храбрински праскови са " Мариголда ", " Алберта " и " Майски цвят ". С изсъхването на старите прасковени насаждения те изчезват от градините на Храбрино. " Причината е в това, че днешните подложки от слива и ябълка не устоят. Навремето подложката е била от бадем и това правеше прасковените овошки издръжливи на заболявания и мраз ", показва Стефка и напомня, че Храбрино има отлична почва и климат за развъждането на праскови. Освен че плодовете стават едри, те имат отлични вкусови качества. От особена значимост е, че локалните градини със сочния плод са по поречието на реката, защото прасковата има потребност от изобилна влага.

Можете да опитате плодовете, нектара и специалитетите на Стефка Диманова на 1 август от 18 до 20 часа на обичайния Фермерски пазар, който се организира всяка сряда на алеята в парк " Бунарджик ". Събитието е в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР