Сладкиши, картофен чипс и хамбургери са само някои от ултра-преработени

...
Сладкиши, картофен чипс и хамбургери са само някои от ултра-преработени
Коментари Харесай

Чипсът и кюфтета драстично намаляват продължителността на живота

Сладкиши, картофен чипс и хамбургери са единствено някои от ултра-преработени храни, за които учените настояват, че фрапантно понижават продължителността на живота. Изследователи от Испания и Франция разгласиха в British Medical Journal резултати от неотдавнашен отчет за потреблението на модифицирани храни.

Испанското изследване от Navarra University изследва 19899 души в продължение на две десетилетия. В отчета се сортират модифицираните храни в четири категории, вариращи от непреработени до ултра-преработени. Резултатите откриват, че питателните артикули от последната група, са свързани с причиняването на ранна гибел.

Консумацията на пет или повече порции ултра-преработени храни на ден усилва риска от гибел с 62%, настояват създателите на проучването, като всяка спомагателна порция усилва заплахата от гибел с 18%. По време на проучването измежду участниците е имало 335 смъртни случая, като тези, които са имали по-висока консумация на ултра-преработени храни, са били най-застрашени.

"Обработените меса, подсладените със захар питиета, млечните артикули и пържените картофи са главните храни, които способстват за консумирането на ултра-преработена храна ", се споделя в отчета. В категорията влизат също шоколадът, бисквитите, чипсът, пицата, кюфтетата, поничките, майонезата, маргаринът, зърнените закуски, кроасаните, млечните шейкове, сладоледът и други сходни изкушения.

Храните, които са били преработвани в по-малка степен, също са обвързани със смъртността, се отбелязва в изследването. Следващата високорискова категория включва храни, в които се прибавят субстанции като сол или захар. Такива са консервираните зеленчуци, плодовете в сироп, сиренето, хлябът и солените или захаросани ядки.

Друго изследване, оповестено от University of Paris и The University of Montpellier, следи питателните привички на 105159 души на възраст над 18 години сред 2009 и 2018 година. Изводът от проучването е, че съществува ясна връзка сред потреблението на ултра-преработени храни и сърдечносъдовите болести, които съгласно създателите са главната причина за ранна гибел в международен мащаб.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР