Слабо известно е, че ароматите са сред най-дълготрайните спомени в

...
Слабо известно е, че ароматите са сред най-дълготрайните спомени в
Коментари Харесай

Влиянието на лимоновия и ваниловия аромат върху съзнанието

Слабо знае се, че ароматите са измежду най-дълготрайните мемоари в архива на паметта, само че това е реалност. Всеки аромат асоциираме с нещо и го помним дълго, даже да не сме го срещали доста време.

Долавянето на към този момент срещан мирис отключва спомените и незабавно сътворяваме мисловна връзка с минали случки и събития, свързани с него. Това е по този начин, тъй като си спомняме единствено 1 % от това, което докосваме; 2 % от чутото; 5 % от видяното; 15 % от вкусваното и цели 35 % от помирисваното.

Как ни работят ароматите?

 Лимонов мирис

Ароматите са прочувствени. Те имат мощен резултат върху възприятията и настроенията. Някои от уханията влияят еднообразно на всички, това са афродизиаците. Други се възприемат по друг метод от всеки, най-често според от отключения спомен за тях.

Едни от най-често срещаните аромати са на лимон и ванилия. Те са и от най-лесно възприеманите и харесваните от индивида. Нов миг в знанията за тези аромати идва от изследване, което обобщава, че мирис на лимон ще ни накара да се почувстваме по-слаби, до момента в който ароматът на ванилия има тъкмо противоположен резултат.

Представители на научните среди от английския университет в Съсекс са стигнали до извода, че уханията могат да трансформират метода, по който хората възприемат себе си. Интересна концепция е този факт да бъде употребен за изработката на маломерни устройства или в основаването на облекла, които да оказват помощ на хората в ежедневния живот. Размислите по тематиката водят и до хрумвания да се приложат аромати в лекуването и предварителната защита на хранителни разстройства.

Продължилите няколко години проучвания потвърждават, че обонянието, както и останалите сетива, въздействат на прочувствено равнище и се отразяват на прекарванията. Затова всеки аромат бива категоризиран - прелестен, успокоителен или причисляван към дразнещите.

 Лимонов и ванилов мирис

Друг значим извод и за връзката на равнище асоциации сред звука и аромата на лимон и ванилия. Високият звук ускорява резултата от въздействието на лимоновото и ваниловото благоухание върху метода, по който човек гледа на себе си.

Асоциациите са и на равнище чувство. Лимонът постоянно носи визията за студенина и прохлада, до момента в който ванилията се свързва с топлината и мекотата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР