Скритото активиране на микрофона на лаптопа е трудно уловим начин

...
Коментари Харесай

Нов метод разкрива кога микрофонът на лаптопа подслушва


Скритото активиране на микрофона на преносимия компютър е мъчно осезаем метод за шпиониране
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Националния университет на Сингапур и университета Йонсей в Южна Корея са създали способ за разкриване на прикрито подслушване от микрофона на преносимия компютър. Те употребяват платка Raspberry Pi 4, усилвател и програмируем приемо-предавател (SDR), с цел да основат първообраз на устройство, наречено TickTock, което може да открие по кое време микрофонът е задействан от злоумишлен или шпионски програмен продукт, с цел да подслушва жертвата.
още по темата
Методът за установяване на скритото активиране на микрофона на преносимия компютър е значим, защото не е толкоз елементарно да изключите микрофона от хардуера и не постоянно е ясно в кои случаи работи.

Предложената техника се основава на обстоятелството, че по време на работа на микрофона веригите, които предават тактови сигнали към аналогово-цифровия преобразувател, излъчват характерен фонов сигнал, който може да бъде уловен и обособен от другия звук. Ако бъде намерено характерно за микрофона електромагнитно лъчение, може да се заключи, че шпионският запис е задействан.

Устройството TickTock би трябвало да бъде приспособено за разнообразни модели преносими компютри, защото естеството на излъчването може да варира според от потребления аудио чип. Освен това откривателите е трябвало да решат казуса с пречистване на шума от други електрически вериги и да вземат поради смяната в сигнала според от връзката.

Устройството обаче съумява да се приспособява, с цел да открие интензивността на микрофона на 27 от 30 тествани преносимия компютър, в това число модели на Lenovo, Fujitsu, Toshiba, Samsung, HP, Asus и Dell. В същото време не е било допустимо да се дефинира включването на микрофона по този метод на преносими компютри Apple MacBook от 2014, 2017 и 2019 година

Изследователите се пробвали да приложат своята разработка и на други типове устройства като смарт телефони, таблети, умни колонки и USB камери. От 40 тествани устройства единствено 21 са съумели да засекат активирането на микрофона, което се изяснява с потреблението на аналогови микрофони вместо цифрови, разнообразни схеми на свързване и по-къси проводници, които излъчват електромагнитен сигнал.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР