Скритите послания, историите и думите между страниците търсим заедно с

...
Скритите послания, историите и думите между страниците търсим заедно с
Коментари Харесай

Благой Иванов: Словото е участ, отговорност и привилегия



Скритите послания, историите и думите сред страниците търсим дружно с писателя Благой Иванов в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

“Словото е орис, отговорност, само че и привилегия. То е директен резултат от нашето схващане, от нашата мисъл. Мисълта може да почиства езика и езикът може да почиства мисълта. Това е на първо място една привилегия за мен “, споделя в писателят “Нашият ден “ и акцентира:

“Невежеството е мощ, само че единствено видимо. Смятам, че общество без култура е общество без бъдеще. Безпросветните хора, които взимат решения, взимат такива, които нямат дълготраен позитивен резултат. Тези неща са обречени или да унищожават, или да бъдат разрушени.

Трудно е, когато зависиш от хора, които не са на “ти “ със своя личен език, с езика, на който поддържат връзка с теб и с този, на който ти общуваш с тях.  Езикът е инструмент за връзка . Ние поддържаме връзка посредством него и в случай че той е развален по някакъв метод, като инструмент, се поврежда целият механизъм.

Трябва да се стремим да поддържаме тази машина, с цел да поддържаме и самото общество.  Не се ли стига до войните точно поради развалената връзка и другарство?! “

Според него, когато четеш изживяваш голям брой животи:

“Това не са единствено животите на персонажите или на създателя, това са и твоите лични животи. Не инцидентно една от най-важните характерности на индивида е емпатията, когато четеш тя се ускорява. “

Чуйте цялостния диалог в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР