Скот и Марк Кели са идентични братя близнаци - поне,

...
Скот и Марк Кели са идентични братя близнаци - поне,
Коментари Харесай

Скот Кели прекарва година в космоса, а сега има различна ДНК от близнака си

Скот и Марк Кели са идентични братя близнаци - най-малко, до момента в който Скот не прекарва една година в космоса, написа Live Science.

Когато Скот Кели се завръща на Земята след 340-дневното си престояване на Международната галактическа станция (МКС) преди две години, той бил 2 инча по-висок, в сравнение с когато е изхвърчал. Неговата телесна маса е намаляла, чревните му бактерии са изцяло разнообразни и - съгласно предварителните констатации на откривателите на НАСА - неговият генетичен код се е трансформирал доста, написа nauka.offnews.bg

Физическият и психическият стрес за тази година в космоса на Скот Кели може да е задействала стотици "космически гени ", които са трансформирали имунната система на космонавта, костите, зрението и други телесни процеси, оповестява НАСА. Повечето от тези генетични промени се върнаха към естественото след завръщането на Скот Кели на Земята, само че към 7% от генетичния код на астронавта остана изменен - и това може да остане по този начин за непрекъснато.

Промените са "от напрежението на галактическото пътешестване, което може да докара до промени в биологичните пътища на клетката ", се споделя в изказването на НАСА. "Това може да провокира сглобяването на нови молекули, като мазнини или протеини, клетъчно разграждане и може да включва и да изключа гените, които трансформират клетъчната функционалност ".

Скот прекарва съвсем една година на борда на МКС като част от неповторимия план на НАСА, наименуван "Twins Study ", който има за цел да разкрие дълготрайните резултати на галактическото пътешестване върху човешкото тяло и разум. През март 2015 година той отлетя на МКС, с цел да стартира това, което ще стане най-дългата галактическа задача, която някой астронавт в миналото е постигнал. Повечето астронавти остават на борда на МКС в продължение на шест месеца. Скот Кели остана на орбита за 340 дни.

Междувременно еднояйчният близнак на Скот Кели, Марк (пенсиониран астронавт) остава на Земята като надзорен индивид. Братята Кели са единствените астронавти-близнаци в историята, съобщи НАСА. Тъй като еднояйчните близнаци се раждат с идентична ДНК - генетичният код, който споделя на клетките по кое време и по какъв начин да работят - братята Кели са идеални обекти за съпоставяне преди и по-късно.

Изследователите тестват и двамата братя Кели преди, по време и след годината в космоса на Скот, с цел да открият съответните промени във физическото и психическото здраве на астронавтите. Повечето от физическите промени на Скот - в това число 2-инчовото му нарастване на растежа - се оказаха краткотрайни реакции на ниската гравитация и ниско кислородната среда на космоса, съобщи НАСА.

Въпреки това, гените, участващи в образуването костно, кислородната депривация, реакциите на имунната система и ремонта на ДНК, остават трансформирани след завръщането на Скот Кели на Земята, оповестява НАСА. Причината за това може да докара до комплицирана реакция към необикновен вид стрес - галактически стрес.

"Често пъти, когато тялото се сблъска с нещо непознато, се задейства имунната реакция ", изяснява пред Business Insider Кристофър Мейсън (Christopher Mason) от плана Twins Study и доцент в Университета Корнел. "Организмът си мисли, че има причина да се пази. Знаем, че космосът не е прелестно прекарване и това е молекулярната демонстрация на организма, реагиращ на този стрес. "

Разбирането за какво и по какъв начин тези "космически гени " се задействат ще бъде от решаващо значение за плануваните по-дълги космическимисии. НАСА счита, че годината, прекарана от Скот Кели в космоса е значима "стъпка към тригодишната задача към Марс ".

Повече от 200 откриватели от 30 страни се включиха в анализирането ан другите резултати от тестванията на братята Кели, търсейки провокирани от космоса промени в когнитивнитв процеси, метаболизма, микробиологията и доста други физиологични процеси на Скот Кели.

НАСА ще разгласява подробните констатации от тези проби в едно изследване по-късно тази година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР