Скорошно проучване, проведено от университета Purdue в Индиана, разкрива потенциален

...
Скорошно проучване, проведено от университета Purdue в Индиана, разкрива потенциален
Коментари Харесай

Учени откриха вредни вещества в продуктите за коса

Скорошно изследване, извършено от университета Purdue в Индиана, разкрива евентуален риск за здравето, обвързван с постоянно използваните продукти за коса. Тези артикули, които включват кремове, масла и спрейове, постоянно съдържат силоксани. Тези химикали, известни със своите свойства за изглаждане и искра, се употребяват, с цел да предотвратят навлизането или напускането на влагата в косата, написа Daily Mail.

Проучването е открило, че когато тези артикули със силоксани се употребяват дружно с високотемпературни машини за коса, да вземем за пример преси, те могат да отделят токсични субстанции във въздуха. Това е изключително рисково в затворени пространства като бани, където по време на изследването са възпроизведени типични процедури за грижа за косата.

Експериментите демонстрират, че потреблението на нагрети принадлежности покачва концентрацията на циклични летливи метилсилоксани (cVMS), летливи химикали, във въздуха. Когато изпускателният вентилатор в банята е бил изключен, концентрацията на тези химикали е достигнала 82 мг на пространствен метър. Включването на вентилатора обаче понижило количеството нечист въздух с към 70%.

Участниците в изследването, донесли свои лични артикули за грижа за косата, са били изложени на към 17 mg силоксан по време на 20-минутна сесия за стилизиране. Въпреки че точната смъртоносна доза за хората не е избрана, съществуват опасения по отношение на кумулативния резултат от ежедневното излагане на тези химикали.

Силоксаните, които са синтетични родственици на силикона, се срещат освен в дамските, само че и в мъжките хигиенични артикули. Крем помада, създаден от Redken, съдържа диметикон, тип силоксан. Тези химикали са свързани с разнообразни здравословни проблеми, в това число проблеми с плодовитостта, хормонален дисбаланс и увреждане на черния дроб.

Д-р Нусрат Юнг, водещ автор на проучването, показва угриженост по отношение на забележителните излъчвания, открити по време на рутинна грижа за косата. Проучването се концентрира върху декаметилциклопентасилоксан (силоксан D5), постоянно срещана съставна част в продуктите за коса. Този химикал е стеснен в Европейски Съюз за козметични артикули за изплакване заради неподходящите му резултати върху дихателните пътища, черния дроб и нервната система при изследвания върху животни.

Друг пораждащ безпокойствие химикал, силоксан D4, е прочут със свойствата си да нарушава ендокринната система. При изследвания върху плъхове е маркирано, че визира репродуктивните органи и способства за развиването на ендокринни болести, като синдром на поликистозни яйчници.

Проучването е откри още, че включването на изпускателен вентилатор може доста да понижи концентрацията на нездравословни химикали във въздуха. Това обаче също по този начин значи, че тези замърсители се отделят в околната среда, като евентуално засягат огромна повърхност.

Д-р Юнг акцентира, че е значимо да сме наясно с тези химикали, отбелязвайки, че даже тези, които не употребяват такива артикули, могат да бъдат наранени в градска среда, където тези химикали са преобладаващи във въздуха.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР