Скоро за пръв път в историята начело на Международния валутен

...
Скоро за пръв път в историята начело на Международния валутен
Коментари Харесай

Българка ще е първият шеф на МВФ от спасена от фонда държава

Скоро за пръв път в историята отпред на Международния валутен фонд ще застане началник, приближаващ от страна, която е била спасявана с негова помощ от икономическа рецесия. Това напомнят Слав Оков и Майкъл Уинфри за " Блумбърг ", като обръщат внимание на обстоятелството, че Кристалина Георгиева е родена в страна, на която МВФ е оказал помощ да излезе през 1997 година от хиперинфлация и тежка валутна рецесия.

През последните 40 години в централата във Вашингтон е имало цялостно владичество на богатите западноевропейски страни: германецът Хорст Кьолер, испанецът Родриго де Рато и французите Доминк Строс-Кан и Кристин Лагард. Кандидатурите за ръководещ шеф на МВФ се събират още седмица и до момента публично няма съперник на Георгиева. Но не е изключено от разрастващите се страни да излъчат собствен претендент, защото я възприемат като номинация на Европа, а не на страна от тяхната категория.

Авторите споделят, че назначението след няколко седмици на утвърдената за претендент на Европейски Съюз за поста българка е съвсем несъмнено поради негласното предписание (което Вашингтон до момента постоянно е спазвал) американец да управлява Световната банка, а европеец - МВФ. Георгиева официално към момента работи на втория по значимост пост в Световната банка и от кабинета ѝ отхвърлят изявленията. Поради това " Блумбърг " напомня нейни предходни изявления и събира отзиви от икономисти за това какво би означавало за фонда отпред да застане човек от страна, за която - сходно на бедстващ в бурно море транспортен съд - МВФ е бил първото безшумно пристанище.

Всъщност Кристалина Георгиева към този момент е напуснала България все още на най-тежката рецесия от 1996-1997 година Тя стартира да работи за Световната банка през 1993 година, напомня " Блумбърг ", когато страната трудно минава от планова комунистическа стопанска система към свободен пазар. Производството рухва с повече от 50% за първите 5 години след 1989г. и организацията цитира Георгиева да споделя през 2017 година " да си спомним по какъв начин през 1990 година ставахме в 4 часа сутринта, с цел да се редим на опашка за мляко ".

През 1997 година рухват близо една трета от банките в България, левът губи 98% от обменната си стойност по отношение на $, инфлацията надвишава 1000%, хората пробват да се презапасят със артикули, а магазини стопират да одобряват български левове, разказват още създателите. И през днешния ден България е най-бедната страна в Европейски Съюз, добавя " Блумбърг ".

Георгиева през цялата си кариера е защитавала начинания за битка с бедността и ще оглави фонда в миг, когато той е под напън да смекчи строгите си условия към закъсали страни (Аржентина е най-пресният пример), потърсили помощ. Тя може да се окаже водач, подготвен да се вслуша в сходни апели.

" Тя идва от зараждаща стопанска система и това е нещо ново. Оптимист съм за упованията тя да направи нещо по въпроса зараждащите стопански системи да имат по-силно посланичество ", разяснява Атанасиос Вамвакидис, началник на отдела за валутни тактики G10 FX в Bank of America Merrill Lynch и някогашен чиновник на МВФ.

" Блумбърг " разказва още, че 800 млн. $ заем от МВФ и изискването за въвеждане на валутен ръб са помогнали на България да се стабилизира и приготви за участие в Европейски Съюз, а държавното управление в София се надява скоро да влезе и в еврозоната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР