Скоро ще ходим при личния си лекар с информацията от

...
Скоро ще ходим при личния си лекар с информацията от
Коментари Харесай

Скоро ще ходим при личния си лекар с данните от нашия геном

Скоро ще вървим при персоналния си доктор с информацията от нашия геном. Създали сме над 1000 човешки сърца за научни проучвания. Това сподели за News.bg проф. Николай Желев, ученик на Софийския университет, който от 30 години живее и работи в Шотландия.

Проф. Желев е началник на Центъра по медицински биотехнологии в град Дънди, Шотландия. В София е във връзка Световния конгрес по биооткрития (World BioDiscovery Congress 2017) в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", който тази година се организира под мотото " От научните проучвания към практиката ".

Развитието в региона на стволовите кафези е един от фокусите на провежданите научни проучвания. Проф. Желев посочи като значим миг опцията учените да препрограмират човешките кафези. " Всяка единствена клетка, без значение от това, че извършва разнообразни функционалности в ядрото си, на харддиска си - има една и съща стратегия ", изясни проф. Желев.

Според него това дава опция учените да препрограмират кафези и да трансфорат кожна клетка в кардио-клетка. " На базата на тези проучвания на стволовите кафези е допустимо да регенерираме развалени човешки кафези и дори да сътворяваме нови човешки сърца. Това е едно от проучванията, които ние вършим в Шотландия, дружно с български сътрудници.

Създали сме над 1000 сърца за научни проучвания първоначално. В бъдеще те могат да се употребяват и за трансплантиране на органи. Това беше немислимо преди години - от една кожна клетка аз да направя сърце, което да бъде употребявано за трансплантация. Това е най-хубавият случай, тъй като заобикаляме всички проблеми с отменяне на органа ", разяснява проф. Желев.

Така нещата, които до неотдавна са били част от научната фикция през днешния ден са вероятни. Друг образец за биооткритие асъдействало за възстановяване на човешкия живот е първото лекарство против избран тип рак.

Медикаментът е създадено въз основата на познанието на молекулните механизми, по които работи заболяването. " Не можем да лекуваме, не можем даже да диагностицираме заболявания, без да познаваме механизмът на заболяването на молекулно равнище ", сподели още проф. Желев.

Той даде образец с лекарство, което лекува единствено характерен тип рак и то в избрани типове хора. " Ние всички сме разнообразни и едно и също лекарство може да има някой път противопоставен резултат в два разнообразни индивида. Голямо приложение за самостоятелната медицина намира секвенирането на човешкия геном. Това, което бе невероятно преди пет години стана допустимо. Тогава беше с цената на няколко милиарда $ на един геном, в този момент се прави за 1000 $ и за половин ден. Това дава опция да се персонализира медицината ", сподели още проф. Желев.

" Ние можем към този момент като дизайнери да определим тъкмо каква е заболяването на този субект, по какъв начин той ще се отнесе към несъмнено лекарство, за се получи оптимален резултат ", сподели още ръководителят на Центъра.

Така информацията от генома оказва помощ да се предскаже много тъкмо, какво е предразположението на съответния човек към обещано заболяване, какви медикаменти би трябвало да бъдат употребявани и кои от тях ще имат по-добър резултат. " Скоро ние ще вървим при персоналния си доктор с генома. Ще споделяме - това съм аз, това е моят геном, предпишете ми лекарство, което е положително за мен, а не за заболяването, която имам ", разяснява още ученият.

Световният конгрес по биооткрития събра учени от Корея, Сингапур, Китай, Турция, България, Германия, Италия, Англия, Тринидад и Тобаго. Целта е те да обменят опит за другите стадии от изработката на научното изобретение до внедряването му като приложение в живота на хората.

" Много постоянно ученият не знае какъв брой елементарно в действителност е да претвори в артикул своето изобретение, а няма по-голямо задоволство от това да видиш, че твоята научна работа оказва помощ на хората, прави техния живот по-добър и в някои случаи избавя човешки животи ", сподели още проф. Желев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР