Скоро руснаци нито ще могат да купуват, нито да продават

...
Скоро руснаци нито ще могат да купуват, нито да продават
Коментари Харесай

ЕС забранява имотните сделки с руснаци

Скоро руснаци нито ще могат да купуват, нито да продават апетитни жилища по Черноморието. Европейският съюз добави към шестия си пакет от наказания и възбрана на покупко-продажби с недвижими парцели за съветски жители, като мярката ще е годна за територията на целия Съюз, предава Блумбърг.
Предложението на Европейската комисия, част от което бе показано от председателката Урсула фон дер Лайен преди дни, планува прекъсване на покупко-продажбите с недвижими парцели с съветски жители, поданици и юридически лица - не разрешава се продажбата или прехвърлянето, директно или непряко, на " права на благосъстоятелност върху недвижими парцели, намиращи се на територията на Съюза, или дялове в предприятия за групово вложение, предоставящи експозиция към такива недвижими парцели ", се показва в правния текст, представен от Блумбърг Нюз.
Забраната се отнася за руснаци, които не са жители на Европейски Съюз и нямат позволение за престояване в държавите-членки на Европейски Съюз. Тя не важи за тези, които имат поданство или обитават в Европейското икономическо пространство или Швейцария, разяснява организацията.
Забраната е част от най-новите дейности на Европейски Съюз, ориентирани към съветската страна и олигарсите - ограничения, които за първи път ще бъдат ориентирани към доходоносната петролна промишленост на Москва и най-голямата банка в страната - " Сбербанк ". Тя, сходно на други кредитори по-рано, се планува да бъде изключена от системите SWIFT.
Планът трябваше да бъде утвърден от държавите-членки на Европейски Съюз в понеделник, преди да влезе в действие, само че заради възражения на страни като Унгария, Словакия и България, отнасящи се до петролното ембарго, което също е част от този проект, до решение не се стигна. Засега.

Проблемът не е от през вчерашния ден

Дълги години руснаците бяха главните купувачи на жилища в морските ни курорти. Много от тях прекарваха отпуските и лятната си отмора в България, а парцелите им излизаха преференциално поради положителните им приходи. През последните 2-3 години обаче съветските жители всеобщо започнаха да продават жилищата си по Черноморието поради обезценяването на рублата и неспособност да обслужват заемите в евро, показват брокери на imoti.net. Купувачите са главно българи, които желаят да вложат спестяванията си в недвижимости, вместо да ги държат без рента в банките.
След експлоадирането на войната в Украйна и последвалите наказания против Русия, имотните покупко-продажби станаха още по-затруднени, а към този момент ще бъдат и изцяло замразени. Твърде постепенно и комплицирано е изпращането на нужните документи на съветските притежатели, намерили покупател за парцела си, с което покупко-продажбите мъчно могат да бъдат готови.
Най-голям проблем основава изключването на съветските банки от системата за разплащане SWIFT. Това прави невероятно купувачите да създадат превод към съветска банка. В по-редки случаи съветски жители имат сметка в българска банка, само че след глобите се оказва, че те могат да разполагат със средствата си, само че не и да получават входящи преводи. Т.е. не могат да получат пари от продажбата на парцела си. В същото време разплащането в брой за суми над 10 000 лева е законово нарушаване.

Реакции

Намерението на Брюксел е доста неприятен сигнал за всеки вложител, който се е запътил към Европейски Съюз. Това значи, че жител на която и да е страна на следващия ден може да попадне в сходна обстановка. По същата причина саудитските предприемачи всеобщо продават и изтеглят активите си от Съединени американски щати, тъй като на следващия ден, сходно на съветските, могат да бъдат откраднати, разясняват анализатори.
А къде остават приказките за народна власт, човешки права, за господство на закона? Как и на какво правно съображение може да се лимитират права на жители, които нито са наказани за закононарушения, още по-малко - против човечеството или военни закононарушения? С какво тези парцели оказват помощ на съветската войска във войната или пречат на украинската войска? Това решение няма и не може да има никакво отношение към политическите и военните решения. То е директно тъпчене на човешките права.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР