Скопие/София. Поглед към бъдещето, по-голяма практичност, освобождаване от предишните декларативни

...
Скопие/София. Поглед към бъдещето, по-голяма практичност, освобождаване от предишните декларативни
Коментари Харесай

„Независен“ : Ковачевски и Петков обявяват създаването на бъдеще, свободно от миналото

Скопие/София. Поглед към бъдещето, по-голяма деловитост, освобождение от предходните декларативни задължения, фокус върху значимото за всекидневието, оповестиха министър председателите на България и Република Северна Македония преди днешната среща, написа скопският вестник “Независен “ .

Оптимизмът за ново начало в опитите за превъзмогване на разногласието сред Северна Македония и България и отблокиране на началото на договарянията на страната с Европейския съюз идва тези дни и от Скопие, и от София, написа изданието

Новите държавни управления на двете страни афишират ново начало в договарянията за превъзмогване на разногласието, по-прагматичен метод и се концентрират първо върху това, което е постижимо сега, подсилване на съдействието и по този метод основаване на позитивен климат и проправяне на пътя за превъзмогване на разликите.

Днес новият министър-председател на България Кирил Петков идва в Скопие, където ще се срещне с новия македонски министър председател Димитър Ковачевски, който откакто получи поддръжка за държавното управление си в Народното събрание в неделя, в понеделник публично встъпи в служба.

Поглед към бъдещето, по-голяма деловитост, освобождение от предходните декларативни задължения, фокус върху това, което можем и значимото за всекидневието на жителите, анонсират двамата министър председатели преди днешната среща. Между другото те ще обсъдят основаването на пет работни групи - по стопанска система, инфраструктура, просвета, европейска интеграция и история, които, както Петков разгласи в изявление за МИА, ще се събират всеки месец и ще способстват за практическото решение на въпросите. които са значими и за двата народа. Ще има и взаимно съвещание на двете държавни управления, което може да се състои този месец.

Вчера, след срещата на новия държавен кабинет с президента Стево Пендаровски, Ковачевски сподели, че ще разиска с Петков тематики в региона на стопанската система, инфраструктурата, образованието, просветителното съдействие, нововъведенията, както и поддръжката за процеса на евроинтеграция на страната.

В изявление за МИА Петков акцентира, че идва с конструктивен звук и подготвеност за ново начало и без анекси или какъвто и да е документ към Споразумението за другарство, добросъседство и съдействие.

„ Не, не. Идвам с конструктивен звук и подготвеност да стартираме взаимна работа. Нямам подготвен документ или нещо сходно, тъй като всички тези документи нямат смисъл, в случай че не им дадем действителна мотивация, че би трябвало да свършим работата. Предлагам да оставим документите като втора стъпка и да стартираме първо, с цел да има нещо, за което ще пишем в идващия документ. В противоположен случай заплахата е да напишем документ и по-късно – нищо, “ отговори Петков на въпрос на МИА дали ще показа анекс към Споразумението, нещо, за което се спекулираше в РСМ в последно време.

Ковачевски сподели още през вчерашния ден, че няма да подписват съглашения с Петков, само че посредством работа първо ще възстановят доверието сред жителите и че политиците няма да вършат това във всички области.

„ Когато приказваме за съдействие в региона на стопанската система и търговията, тогава имам поради съдействието сред бизнес бранша, което значи, че ще призовем комерсиалните покои на двете страни да си сътрудничат. В региона на образованието ще призоваваме университетите да си сътрудничат. По отношение на нововъведенията, тези, които се занимават с нов бизнес, с нововъведения да си сътрудничат между тях, добави Ковачевски. Той акцентира, че този принцип ще се употребява в просветителния и културния продан, както и че младежите ще работят за определяне на по-добра връзка между тях.

Сроковете към този момент не се разискват, макар че самият Петков се застъпи за шест месеца за разрешаване на разногласието, а след съвещание на българския Консултативен съвет за национална сигурност българският президент Румен Радев сподели, че периодите не са нужни, а са нужни действителни резултати. Сега самият Петков споделя, че можем да напреднем в периода, в който ще си свършим работата и двете страни.

Позовавайки се на разрушителните сили, които въздействат на процесите и опитите за разрешаване на разногласието сред Северна Македония и България, Петков в изявление за МИА акцентира, че тези обособени групи в двете страни, които по разнообразни аргументи считат, че добросъседството не е положително за тях, в случай че се включат в целия подтекст, ще бъде единствено слаб глас в цялостната картина.

„ Има дребна група хора, които печелят посредством корупция за сметка на всички останали. Мисля, че те са част от деструктивните детайли, които са свързани и които слагат въпроса дали добросъседството сред двете страни е положително или не. „ Много от същите тези групи са свързани и с вътрешната корупция в страните “, сподели българският министър председател Кирил Петков в изявление за МИА.

Да се ускори съдействието там, където сега няма спънки, да се насърчи бизнес съдействието, да се вкара директна авиовръзка, да се работи по инфраструктурната връзка е отправната точка, от която двамата министър председатели ще се опитат да придвижат процеса напред. и да проправят пътя за по-трудни въпроси, несъмнено това включва език, нация, история.

Петков счита, че първото нещо, което може да се направи през идващия месец, е стартирането на полети сред София и Скопие, а за това по какъв начин ще се вземат решение по-трудните въпроси, споделя, че с градивен разговор всички въпроси са разрешими.

Ковачевски сподели през вчерашния ден, че позициите ни са кристално ясни, т.е. ние сме Република Северна Македония, в която жителите приказват македонски и имат лична еднаквост.

„ По отношение на историческите въпроси постоянно съм казвал, че те би трябвало да бъдат част от дебата на историците и че доверието сред жителите би трябвало да се гради върху позиции, които значат по-добър стандарт за тях и по какъв начин да го доближат. По отношение на правата на малцинствата, ние почитаме всички харти и всички организации, което е обезпечено в интернационален проект, в това число Организация на обединените нации, в това число и правата на малцинствата. „ Ние сме и страна, която сподели във връзка с всички свои съседи, че няма да се меси във вътрешните им работи “, сподели Ковачевски.

В изявление за МИА българският министър председател акцентира, че има лесни неща, само че има и по-трудни и чувствителни, които би трябвало да се вземат решение.

„ Има някои неща, на които би трябвало да обърнем малко повече внимание, които са по-чувствителни във връзка с това, което първо съобщи Консултативният съвет за правата на българите. Това са тематики, които тежат малко повече. Трябва да се обърнем към тях. Мисля, че един другарски, градивен метод би трябвало да може да взема решение както лесни, по този начин и сложни тематики. „ Но по тази причина най-важното е да имаме доверие и се надявам, че ще изградим това доверие с нещата, които вършим дружно “, сподели Петков.

Преди да дойде в Скопие, българският министър председател сподели в изявление за Би Ти Ви, че нито той, нито други държавни чиновници са разговаряли с представители на посолството на Съединени американски щати в България за признаването на македонското малцинство в страната.

„ Няма такова малцинство и не можем да приказваме за такова малцинство “, сподели Петков.

Той сподели, че има хармонизирана позиция на българската политика, доказана от Консултативния съвет за национална сигурност преди седмица, че позицията на България към Северна Македония не се е трансформирала, а единствено е надграждана с работни групи.

В друго изявление за скопския ефирен канал „ Сител " Петков е декларирал, че по никакъв метод не слага под въпрос идентичността и езика на Република Северна Македония. В отговор на въпрос каква е позицията му за македонския език и народ, той сподели, че България е първата страна, признала Северна Македония за самостоятелна страна и че се гордее с това.

Когато сте самостоятелна страна, ние по никакъв метод не слагаме под въпрос идентичността, езика в Република Северна Македония. Това е Вашата еднаквост. Това никой не оспорва, сподели Петков.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР