Скопие. След седемнадесет дни масови протести студентите в Албания съобщиха,

...
Скопие. След седемнадесет дни масови протести студентите в Албания съобщиха,
Коментари Харесай

„Плюс Инфо“ : Студентите в Албания временно прекратиха протестите, ще ги продължат през януари

Скопие. След седемнадесет дни всеобщи митинги студентите в Албания оповестиха, че ще ги пресечен краткотрайно и ще продължат през януари, написа македонското електронно издание “Плюс Инфо “ .
Днес студентите стачкуваха пред Народното събрание, където се организира пленарна сесия.
Протестите ще продължат идващия месец, защото университетите затвориха вратите през днешния ден заради коледните и новогодишните празници, оповестиха уредниците.
Студентският митинг минаха без произшествия и уредниците не позволяваха да се причислят към тях политически партии, както и жителите на квартал " Астир ", които стачкуват четиридесет дни, защото техните домове, над 300, би трябвало да се разрушават поради построяването на околовръстен път в Тирана.
Те имат поддръжка от възпитаници от горните класове на гимназията, родители и елементарни жители.
Студентите отхвърлиха да беседват с премиера Еди Рама и министъра на образованието и науката Линдита Никола, изрично настоявайки за осъществяване на техните претенции.
Сред условията, сложени от студенти е двойно понижение на цената за образование, в управите на университетите да има техен представител, възстановяване на изискванията в домовете за настаняване, увеличение на бюджета за висше обучение, както и осъществяване на имуществена инспекция за преподавателите.
Вчера Народното събрание реши, с гласовете на ръководещото болшинство, да отхвърли настояването на президента Илир Мета още веднъж да преразгледа бюджета за 2019 година, като усили средствата за висше обучение, което за студенти е " явен отговор, че държавното управление няма желание да извърши техните претенции ".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР