Скопие. Американският посланик в Скопие Джес Бейли даде новогодишно интервю

...
Скопие. Американският посланик в Скопие Джес Бейли даде новогодишно интервю
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ в Скопие: Компромисите с Гърция не бяха лесни, но това е исторически шанс

Скопие. Американският дипломат в Скопие Джес Бейли даде новогодишно изявление пред македонската редакция на The Voice of America, елементи от което съобщи електронното издание на вестник „ Независен “ .
„ Когато мисля за предходната година, в която се случиха доста исторически събития, всичко се свежда до смелото водачество. Гражданите на Македония явно желаят присъединение към НАТО и Европейски Съюз. Премиерите (на Македония Зоран) Заев и (на Гърция Алексис) Ципрас и техните външни министри работиха по извънредно сложни въпроси, с цел да реализиран съглашението от Преспа, което ще отстрани пречките за присъединение. Те демонстрираха огромна храброст, самообладание, увереност и ангажираност за разрешаване на дългогодишния спор. Видяхме и самоуверено водачество в Народното събрание, когато депутатите гласоподаваха за започване на процеса на конституционни промени, отклонявайки се от партийните ползи, търсейки по-светло бъдеще за Македония и нейните жители. И най-после, демократично определените водачи в Македония би трябвало да взимат сложни стратегически решения, които Преспанският контракт изисква и да дефинират най-хубавия курс за страната. Съединени американски щати поддържат Македония и това, което жителите и водачите на Македония ще решат, е най-хубавият интерес за страната. Ние знаем, че компромисите в Преспанската договорка не са лесни, само че това в действителност е историческа опция за Македония и района, опция, която ще докара до по-сигурно, по-безопасно и по-благополучно бъдеще “, съобщи Бейли.
Дипломатическият представител акцентира, че Съединени американски щати поддържа интеграцията на Македония в НАТО, само че акцентира, че това е върховен избор на страната. Той показва, че конкуренцията и споровете сред великите сили са се върнали на основната сцена, с неприятни артисти, които желаят да нарушат и дестабилизират демократичната система.
„ За да ги победим, се нуждаем от мощни страни, със солидни демократични основи, свободни медии и оживени и отворени пазари. Искрено имаме вяра, че Македония, изцяло интегрирана в НАТО и Европейски Съюз, ще бъде мощен съдружник в нашия общ разцвет и нашата обща сигурност “, сподели американският дипломат.
Запитан дали има проект Б, в случай че на гласуването в Народното събрание, съглашението с Гърция не бъде утвърдено – той отговори негативно. Що се отнася до Закона за прошка, Бейли счита, че това е значимо политическо решение, признато посредством транспарантен и либерален развой.
„ Смятаме, че е значимо тези, които проведоха офанзивите на 27 април, да бъдат държани виновни за своите дейности. По време на този развой правосъдната власт би трябвало да остане самостоятелна от политическото въздействие и свободно да взема решения по тези каузи въз основа на обстоятелства и закони. Както наскоро съобщи държавният прокурор Йовевски, това, което вършат съдиите и прокурорите, е да ползват закона “, заключи Джес Бейли в изявление за VOA.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР