Склонността на любителите на кафе към тъмния горчив шоколад вече

...
Склонността на любителите на кафе към тъмния горчив шоколад вече
Коментари Харесай

Кафето променя вкусовите рецептори

Склонността на феновете на кафе към тъмния горчив шоколад към този момент откри своето научно пояснение.

Датски учени откриха, че при човек, който пие кафе, се променят вкусовите рецептори. Сладкото стартира да се усеща като по-сладко, а горчивото става не толкоз горчиво. Резултатите от проучването са оповестени в списание „ Foods “.

Изследователи от университета в Орхус са създали разбор на хемосензорната сензитивност при хора, пиещи кафе, с цел да открият дали напитката се отразява на вкусовите рецептори и обонянието.

В изследването взели участие 156 доброволци, чиито вкусови чувства и подушване били тествани преди и след използването на кафе. Станало ясно, че кафето не въздейства на обонянието, само че не и на вкусовите усещания.

След използването на кафе хората стават по-чувствителни към сладките неща и по-слабо чувствителни към горчивите, открили учените.

За да се изключи въздействието на кофеина, опитът бил още един и с безкофеиново кафе, само че резултатите останали същите.

Предполага се, че резултатът се дължи на съдържащите се в кафето горчиви съставки. Това изяснява и за какво феновете на кафе избират мрачен шоколад. Вкусът му става доста по-мек, тъй като горчивият усет е притъпен, а сладкият се е повишил.

Авторите на проучването акцентират, че въздействието на кафето върху вкусовите рецептори при всички доброволци е било краткосрочно и смяната е регистрирана само по времето, до момента в който са го пили.

Те считат, че данните от изследването могат да оказват помощ за съзнателното понижаване на захарта и калориите в храната, което ще е потребно за хората с наднормено тегло и диабет. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР