Ски бягането е поредният спорт, в който може да гръмне

...
Ски бягането е поредният спорт, в който може да гръмне
Коментари Харесай

Почти половината от медалите в ски бягането са на спортисти със съмнителни кръвни проби

Ски бягането е следващият спорт, в който може да гръмне огромен допинг скандал. Разследване на няколко медии демонстрира, че от направени 10 хиляди теста, 2000 състезатели са дали проби за неразрешени субстанции. Според данните на немската телевизия ARD, английския вестник " Сънди Таймс ", шведската телевизия СВТ и швейцарското списанир " Републик ", 46% от всички медали на международни шампионати и олимпийски игри в интервала сред 2001 и 2017 година е бил извоюван от играч с очевидно повишени равнища на кръвни индикатори.

Според проверяващите резултатите демонстрират, че състезатели с нередовни кръвни индикатори са спечелили общо 313 медала от огромни шампионати по ски тичане, измежду тях и 91 златни отличния.

Резултатите от следствието демонстрират също, че на старт в Пьонгчанг ще застанат повече от 50 състезатели, които имат ненормални кръвни резултати, което потвърждава, че в предишното те са употребявали някакъв тип допинг, само че все пак са се разминали без наказване.

Поредните разкрития за съмнителни проби повдигат доста въпроси броени дни преди откриването на олимпийските игри в Пьонгчанг. След игрите в Сочи преди четири години беше стартирана всеобща акция към изчистване на допинга, която докара до сурови наказания за Русия. В последна сметка повече от половината осъдени съветски олимпийци бяха оправдани.

От ARD прецизират, че базата данни, която са употребявали за следствието идва от благонадежден източник, който е подготвен да свидетелества. " Той се интересува от това спортът да остане чист ", изясняват от малкия екран.

Германската медия се свърза и с двама специалисти, които удостоверяват за резултатите. Според Джеймс Стрей-Гъндерсън, американски доктор, който преди време е работил с Международната ски федерация (FIS) изяснява, че притеснително огромен % от медалистите са със съмнителни проби.

" В огромните шампионати за последните 16 години доста огромен % от извоюваните медали са на спортисти, чийто кръвни резултати са били избрани като " евентуално допингирани " или " съмнителни " от най-малко един специалист ", гласи изследването.

Не е изненада, че максимален % от заподозряните са съветски спортисти. Останалите са норвежци, шведи, австрийци и германци. Това са и най-успешните народи в ски бягането.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (69)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР