"Скъсяване" (продажба) на австралийския долар срещу спасително убежище - в

...
"Скъсяване" (продажба) на австралийския долар срещу спасително убежище - в
Коментари Харесай

Новият валутен залог при търговска война

"Скъсяване " (продажба) на австралийския $ против избавително леговище - в тази ситуация японската йена - се оказва известна комерсиална тактика на вложителите, искащи да завоюват от комерсиалното напрежение сред Пекин и Вашингтон. С ескалацията на спора валутни анализатори от "Ситигруп " предсказват, че валутният курс австр. долар/яп. йена ще падне до към 72.75 през идните няколко седмици. Ако предвижданията се осъществен, това ще е спад с повече от 4% по отношение на достигнатата на 22 май в Азия котировка от 76.07 йени за един австрал. $. "Валутният деец " - Джефри Хели (с 30 години опит във валутната търговия) - анализатор в Oanda Asia Pacific, чака кросът да падне под 70 през идващите два месеца.

Според Шон Калоу - старши валутен пълководец в Westpac Вanking Corp., изборът "австралийски $ - йена е най-хубавият като път за бягство от риска ". Основанието му е, че не чака бързо решение на спора сред Съединени американски щати и Китай преди срещата на Г-20 през идния месец.

Търговците на варианти са най-оптимистично настроени към йената (JPY) всред валутите на Г-10 и са най-големи песимисти за австралийския $ (AUD). Което стимулира вложителите да гонят облага освен от евентуален спад на австралийската валута, само че и от растеж на японската, която е най-ухажвана измежду валутните убежища.

AUD е тясно привързан с китайския юан, тъй като Китай е най-големият търговски сътрудник на Австралия, откъдето купува първични материали, в това число желязна руда. Корелацията на кроса AUD-JPY с офшорния юан (който се търгува отвън Китай) непрестанно пораства и през предходната седмица доближи 0.60 - най-високото равнище от октомври насам, по данни на организация "Блумбърг ". Това е по-силна взаимозависимост от връзката сред китайските пари и съотношението на австралийската към щатската парична единица.

Извън комерсиалните претекстове, AUD е под напън и поради лабилната стопанска система на страната и растящите залози, че Резервната банка на Австралия ще понижи лихвите под сегашните 1.5% още през юни. За такава опция загатна банковият ръководител Филип Лоу, като задачата му е да подтиква пазара на труда.

Същевременно, японската валута е поскъпнала към всичките си съперници от Г-10 през последния месец, като растежът към зелените пари е 1.3%, към еврото - 2.2% и към AUD - 4.7 %. Стратезите на някои от най-големите банки пък чакат още облаги.

В следобедната търговия на 23 май австралийският $ се разменяше против 75.66 йени.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР