Скъпоценности с предполагаема стойност един милиард евро са били откраднати

...
Скъпоценности с предполагаема стойност един милиард евро са били откраднати
Коментари Харесай

Сензационен обир в съкровищницата на Дрезден

Скъпоценности с хипотетична стойност един милиард евро са били откраднати през миналата нощ от музея " Грюнес Гевьолбе " (Grünes Gewölbe) в Дрезден. Сензационният обир е засегнал историческата част от сбирката, където се съхраняват бижута и други ювелирни произведения, както и изключително скъпи творби на изкуството.

Според " Билд Цайтунг ", плячката на крадците се състои основно от украшения, диаманти и други скъпоценни камъни. Помещенията на музея са охраняват извънредно строго, само че " Билд " написа, че в 5 часа тази заран крадците са съумели да пресечен електрозахранването и да обхванат в музея, без да задействат алармените системи.

Вестникът написа още, че една от контролните камери е снимала " доста дребните на растеж " причинители, които се промъкнали вътре през един прозорец. Засега тези медийни информации не са доказани публично, а полицията не оповестява никакви детайлности. Министър-председателят на провинция Саксония Михаел Кречмер, който незабавно се насочи към мястото на престъплението, съобщи, че е покъртен от това закононарушение.

Несметни съкровища

Музеят " Грюнес Гевьолбе " ( " Зелен свод " ), който е нещо като съкровищница и дарохранителница, е основан в интервала 1723-1730 от саксонския курфюрст Август II Силни. Днес музеят има две разнообразни сбирки. Историческата се намира в партерните пространства на замъка, които са възобновени в истинския си тип.

На горния етаж е новата част от сбирката, където са изложени обособени скъпоценни предмети. Една от най-важните скъпоценности на сбирката, " Зеленият елмаз ", сега е изложена в нюйоркския музей " Метрополитън ". Този 41-каратов елмаз с необикновен натурален цвят, е бил декорация за шапка.

Публикувано в DW
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР