Скъпо, по-скъпо, много скъпо - такава е тенденцията на имотния

...
Скъпо, по-скъпо, много скъпо - такава е тенденцията на имотния
Коментари Харесай

Българинът сред най-богатите в Европа с 2,2 жилища на семейс...

Скъпо, по-скъпо, доста скъпо - такава е наклонността на имотния пазар у нас. За една година цените на недвижимостите в Пловдив са се вдигнали приблизително с 5%, а София е първенец с 8,8%. Средно за страната растежът е 7,5 на 100 и България се подрежда на 25-о място в света по растеж в цените. В отчета на кoнcyлтaнтcкaтa кoмпaния Кnіght Frаnk са обследвани 55 страни, като тези в топа означават двуцифрен растеж.

B международен мaщaб цeнитe нa жилищaтa ca нapacнaли c нaй-бъpзия cи тeмп oт 2005 година Toвa ce дължи нaй-вeчe нa ниcкитe лиxви и нeдocтигa в пpeдлaгaнeтo в обособени райони, а също по този начин и на pъcтa нa cпecтявaниятa нa дoмaкинcтвaтa, смятат анализаторите нa Кnіght Frаnk.

Данните за растежа в цените и в издадените строителни разрешителни за България не ме учудват. В условия на рецесия нашенецът си знае една формула - или натрупа в банка, или купува недвижимости, разяснява финансовият анализатор и създател на книги Светозар Гледачев. Първото към този момент е безусловно неизгодно, още повече че банките последователно стопират да одобряват депозити. А второто е „ малко по-малко неприятно “, смята Гледачев. Теорията му е, че на имотния пазар се надува балон и той рано или късно ще се спука. И най-попарени ще са хората, които са пазарували недвижимости с капиталова цел.

Повечето покупки на жилища сега се вършат точно с подобен план, безапелационен е и Никола Янков, ръководещ съучастник в Експат Капитал (компания за ръководство на вложения и спестявания). В България

през първите 6 месеца на 2021 година са продадени над 60 000 нови жилища.

Така в парцели от началото на годината са били вложени не по-малко от 6 милиарда лева, пресметна той пред dir.bg. В същото време банките са раздали под формата на ипотеки към 1 милиарда лева Банките в действителност са част от сюжета, защото оферират извънредно ниски лихви и преференциални заеми. Всичко това сподели, че хората са вложили в жилища спестени пари и тази наклонност продължава. Въпросът е докога.

Само в София към този момент има над 200 000 празни жилища

и тази численост пораства поради продължаващото строителство, показва Янков. В цялата страна преди пет години необитаемите парцели бяха към 1 милион. Сега са 1 100 000, добавя Светозар Гледачев. „ Ефектът на тъмните прозорци “, както икономистите назовават жилища и къщи, които нито са оповестени за обмен, нито за наем, е в положение да срине имотния пазар. Само си представете, че 20% от тези притежатели пуснат за продажба парцелите си, цените ще се срутен, разсъждава Гледачев.

Според него има няколко аргументи имотният пазар в България да наподобява на балон, който може всеки миг да се спука. Първо: чисто демографски популацията понижава. В момента коефициентът „ удовлетвореност откъм жилищна повърхност “ (който се следи в цяла Европа) у нас е 2.2. Тоест, едно домакинство има приблизително повече от два парцела. На Балканите обстановката с този индикатор е сходна, само че в развита Европа е тъкмо противоположното - хората нямат толкоз доста благосъстоятелност.

В момента у нас

хората купуват парцели, тъй като не знаят какво да вършат с парите си.

И губят от това, безапелационен е финансовият анализатор. Ако в този момент платят за кв. метър 1000 евро, а по-късно с доста шанс го продадат за 1100 или 1200 евро, то облагата е нула, защото инфлацията към този момент ще е изяла парите им.

Първите признаци, че балонът към този момент върви към пръсване, са налице. Не става въпрос обаче за огромните градове като София, Пловдив, Варна, а за периферията. В курорти като Банско, Пампорово и край морето цените на недвижимостите са се сринали до 200 евро на квадрат и се продават под себестойност, дава образец Гледачев.

Пловдив е необикновен случай

В Пловдив се строи доста и това е елементарно обяснимо. Още през февруари градът под тепетата изпревари столицата по издадени брой разрешителни за жилища. Градът се развива и става привлекателен център за доста вътрешни мигранти поради индустриалните си зони и опцията за елементарно намиране на работа. Тоест, тук е мъчно да допуснем, че парцел на хубаво място ще стои дълго непродаден. От друга страната са ВУЗ-овете. Когато юноша от друго обитаемо място пристигна в Пловдив, родителите му имат сметка да влагат в личен дом, изключително в случай че имат спестявания. Защото вероятността отрочето им да не се върне в дребния град или село е огромно. Има наклонност и столичани да влагат в парцел в Пловдив като „ втори дом “, загатват брокери.

90 000 жители се изнесоха на село

90 000 души са се върнали да живеят на село предходната година, подплашени от пандемията. Данните са на Асоциацията на българските села. Прогнозата е, че този развой ще продължи в идващите пет години, като минимумът на такава вътрешна миграция е към 50-60 хиляди души на година.

" В над 90% от българските села има бърз интернет, което дава опцията за отдалечена работа. Голяма част от хората, които се местят на село, са в дейна трудова възраст - сред 35 и 55 година, и високообразовани ", посочи ръководителят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов. Напливът е една от аргументите за повишаването на селските парцели.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР