Скандалният бивш министър на културата Наско Атанасов се похвали във

...
Скандалният бивш министър на културата Наско Атанасов се похвали във
Коментари Харесай

Наско, който беше културен министър: Удовлетворен съм, че с моя подпис „Бузлуджа“ получи държавно финансиране

Скандалният някогашен министър на културата Наско Атанасов се похвали във фейсбук, че бил същински благополучен, че дал зелена светлина на реставрирането и финансирането на комунистическия монумент на Бузлуджа. В края на юни, дни преди да падне държавното управление Атанасов отпусна близо 400 бона държавни пари, без да е ясно защо тъкмо ще бъдат изхарчени, какъв е планът и по какъв начин възроденият монумент ще бъде показан на обществото.
В последните дни като министър Атанасов се скри и не отговори на депутатското запитване на Мартин Димитров от „ Демократична България “, който искаше да знае, по какъв начин откакто комунизмът е разгласен със закон за незаконен, с държавни пари се реставрира един от мрачните му знаци.

Вчера някогашният министър, който самичък разказваше, че постоянно е в облаците реши да слезе на земята и даде повече пояснения към скандалния план. Ето какво написа на стената си във фейсбук:

„ Бузлуджа е спорна за нас, от вътрешната страна, като минало, с което би трябвало да се оправим и преосмислим. Бузлуджа е безспорна извън, когато мислиш космополитно и в мащаб.
Бузлуджа е логичен план с вероятност.
Когато преди няколко години чух за проектант Дора Иванова и за концепцията ѝ да възроди паметника, откровено ѝ се възхитих. Удовлетворен съм, че един от последните ми подписи като министър на културата бе решението Проект Бузлуджа / Buzludzha project да получи държавно финансиране.
От сърце искам триумф на Дора и целия ѝ екип! С такива хора бъдещето е същински ярко. Сърдечно благодаря за поканата на OPEN BUZLUDZHA 2022 и очаквам Open Buzludzha Fest 2023 с неспокойствие! “

Скандалното в тази ситуация е, че това е мисленето на човек, който се показва за модернист и част от смяната? Как да се премисли комунизмът, откакто истината за него и жертвите му се укрива и премълччава повече от 70 години. Да, други нации са се справили с сходни незаконни режими като са ги отрекли освен на думи, само че и с действителни дейности и са разказали на младите цялата истина за незаконната им същина.

Да каже Атанасов – по какъв начин „ Бузлуджа “ ще бъде разказана на поколенията и гостите? И създателите на плана и Министерството на културата мълчат гузно по тематиката.

Атанасов твърди, че паметникът бил логичен извън – факсимиле, което би трябвало да прикрие обстоятелствата, че това е един изплагиатстван план, муден, гигантомански, типично в стила на великия комунизъм и на всичко от горната страна издигнат с пари на всички българи, събирани принудително.

Идват избори, а водачите на „ Продължаваме промяната “, част от които е и въпросният Наско ще би трябвало да изясняват – по какъв начин са десни и евроатлантици, а министърът им отпусна пари за монумент, знак на мракобесието и на идеология, приета със закон за незаконна, само че не се сети за мемориал на остров Белене, отдаден на жертвите на същия този комунизъм, който реставрира.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР