Скандални поръчки във ВиК – Пловдив намекват управленска немощ за

...
Скандални поръчки във ВиК – Пловдив намекват управленска немощ за
Коментари Харесай

Скандални обществени поръчки във ВиК-Пловдив будят редица въпроси

Скандални поръчки във ВиК – Пловдив загатват управническа отпадналост за справяне с работата. Plovdiv24.bg наблюдава оповестени процедури за публичните поръчки, в които се вижда по какъв начин водното сдружение кани еднакъв претендент, отстраняван на предходна процедура, с директно договаряне, като освен това се усилват и сумите.

Така да вземем за пример, сдружението купува автокран на остаряло от аграрни собственик – едноличен търговец, с непосредствено договаряне, за 120 хиляди лв., след провалила се социална поръчка. Това може би нямаше да бие на очи, в случай че не се виждаше, че същата компания към този момент е била отстранена от присъединяване в авансово оповестената социална поръчка, поради противоречие в документите.

След преустановяване на процедурата сдружението се договаря непосредствено с едноличния търговец и си купува остаряла техника.  В техническата спецификация няма изискване за екологичност на мотора, или възраст на автокрана. Единственото условие е първият обзор на техниката у нас да е осъществен не по-рано от 2010 година. Фирмата би трябвало да обезпечи 6 месеца гаранция от доставката или 500 моточаса, първото,  до което доближи.

И това не е единственият подобен случай. ВиК имат още една сходна процедура и то за сумата от 950 000 лв. без Данък добавена стойност. Този път тя е за покупка на нова профилирана техника при изискванията на финансов лизинг.

Първата поръчка е била пусната на 1 февруари, като е била на конкурсен принцип и разграничена на две позиции. Едната е била за доставка на два броя триосни самосвала и един бордови камион с хидравличен кран, а другата за един багер-товарач и един телескопичен товарач.

По двете позиции е имало единствено един участник, който е подал документи. Това е " ОТП Лизинг " ЕООД. Предложено е по двете позиции да има подизпълнители - " Ай Тръкс " ЕАД и " Евромаркет кънстръкшън " ЕАД. ВиК, със своята комисия, открива пропуски в документите и отстранява лизинговата компания, а поръчката бива прекъсната в края на месец март.

На 12 април ВиК – Пловдив пуска нова поръчка със същия предмет. Този път няма обществено съревнование, а се кани единствено една единствена компания за присъединяване и това е същата тази " ОТП Лизинг " ЕООД.

В претекстовете е записано, че възложителят е прекратил предходната поръчка, защото офертата на единствения подал такава и за двете обособени позиции, е несъответствуваща.  Въпреки това се пуска договаряне без предварителна покана за присъединяване по отношение на " ОТП Лизинг " без в началото оповестените условия на прекратената социална поръчка да са изменени.

Поради тези неуредици все по-често публичните поръчки на сдружението в Пловдив биват атакувани в съда.

Новият изпълнителен шеф на сдружението в Пловдив сега е. Той е краткотрайно изпълняващ длъжността и бе назначен от служебното държавно управление на.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР