Скандални изменения на Закона за лова и опазване на дивеча,

...
Скандални изменения на Закона за лова и опазване на дивеча,
Коментари Харесай

Четири лапи алармира за скандални промени в закона за лова |

Скандални промени на Закона за лова и запазване на дивеча, които да разрешат използването на неразрешени средства за лов, готвят от Министерство на земеделието, храните и горите, сигнализират от екоорганизацията Четири лапи.

Занапред със заповед на земеделския министър при усложнена епизоотична конюнктура чиновници на МЗХГ, Министерство на вътрешните работи и Министерство на защитата, както и на държавните предприятия за ръководство на горските територии, ще могат да правят очистване на дивеч при приложимост на всевъзможни неразрешени от закона средства, в това число отровни примамки, електрошокови устройства, клопки и експлозиви.

Текстовете са качени в портала за публични съвещания на Министерски съвет.

Според мнението на българския офис на интернационалната организация за отбрана на животните „ Четири лапи “, изпратено до Министъра на земеделието, храните и горите, претекстовете, които са посочени за съответните промени са несъстоятелни и опонират на настоящото ветеринарномедицинско законодателство, както и на законите на Европейския съюз.

България е поела задължения пред Европейската комисия и Международното бюро по епизоотиите за правенето на тактики за справяне с всяко едно заразно заболяване по животните с съответни стъпки и ограничения, които не включват по никакъв метод поголовно изтребване на животни без потвърдено съществуване на болестта. Предложените промени опонират както на откритите етични правила, по този начин и на правилата на опазване на здравето на животните. От друга страна, в частичната предварителна оценка на въздействието на законовите промени не са прегледани вероятните отрицателни екологични последици от потреблението на неразрешените способи и средства за лов, безапелационни са екоактивистите. 

Сподер доктор Венцеслава Тасева-Соколова, шеф на „ Четири лапи “ за България, потреблението на неселективни и неразрешени способи и средства на лов безспорно ще навреди на представители на дивата флора и фауна.

„ Отровните и упойващи субстанции биха могли да бъдат погълнати от всички диви животни, в това число предпазени и застрашени типове, а също по този начин и от домашни любимци и селскостопански животни. С времето отровните субстанции проникват в почвата, а от там, като се изключи че отравят подпочвените води, се натрупват в растенията, много от които хора и животни употребяват като хранителни източници. Експлозивите, като се изключи че са извънредно рискови и използването им би могла да унищожи цели местообитания, биха могли да провокират горски пожари и да нанесат вреди за милиони “, споделя тя.

От „ Четири лапи “ са безапелационни, че препоръчаните промени издават некадърност на изпълнителната власт да се оправи с навлизането на болести като африканската чума по свинете и в желанието си да намерят бързо решение на казуса са склонни да изложат на риск неповторимото многообразие от скотски и растителни типове у нас. От организацията напомнят, че съгласно редица изследвания и отчети, една от главните аргументи за разпространяването на АЧС е неспазването на обикновени правила за хигиена и биосигурност по време на лов и приканват Министерство на земеделието, храните и горите вместо да основава предпоставки за пораждане на бедствия и произшествия, да насочи напъните си в посока на ограмотяване и надзор на българските ловци.

„ Четири лапи “ приканват своите съидейници и всички жители и организации, несъгласни с препоръчаните промени, да изпратят документално мнение до МЗХГ посредством уеб страницата на портала за публични съвещания www.strategy.bg, или като употребяват пример, качен на уеб страницата на организацията на адрес www.four-paws.bg.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР