Скандалната общинска фирма на София Чистота Искър“, която през зимата

...
Скандалната общинска фирма на София Чистота Искър“, която през зимата
Коментари Харесай

„Боклучени далавери” в Narod.bg: „Софекострой” смуче милиони, храни гербери и Румен Вълка

Скандалната общинска компания на София „ Чистота Искър “, която през зимата на 2021 година бе преименувана на „ Софекострой “, е на загуба макар многомилионните контракти, които ръководещите в столицата от ГЕРБ непрекъснато й разпореждат без търгове и състезания, с цел да храни гербопитеци и… Румен Вълка, пишат до Narod.bg осведомени с далаверите в сдружението.

Освен това „ Софекострой “ продължава да харчи милиони за „ външни услуги “ без да дава информация в какво се показват те.

През 2019 година избухна скандал, че предната година „ Чистота Искър ” е пренасочила над 12 млн. лева (около 97% от дотацията си, получена за почистването на софийските региони „ Красно село “, „ Красна поляна “ и „ Люлин “), за наем на техника от частната компания „ Грийн партнърс “ АД.

Като краен притежател на компанията бе огласен известният предприемач от котилото на ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка.

През зимата на 2020 година сдружения на олигарха публично получиха контракти за поддържането на чистотата в няколко региона на София.
 Цветомир Жеков би трябвало да бъде разследван за милионни далавери с боклука
Изпълнителен шеф на компанията пък е Цветомир Жеков, който до есента на 2019 година бе кмет на столичния регион „ Изгрев “ от листата на ГЕРБ. Тогава обаче жителите на „ Изгрев “ го изгониха с камъни от поста, след което гербопитекът бе назначен за началник на общинското сдружение.

Миналото лято тогавашният длъжностен финансов министър Асен Василев заяви, че съответно за Столична община „ обичаните “ реализатори на публични поръчки ” са „ Метрополитен “, „ Софекострой “, „ Трейс Груп холд “, „ Титан София Изток “, „ Титан София Център “. Личат още строителните компании „ Джи Пи груп “ и „ ПСТ Груп “.

Сега сигнал до Narod.bg разкрива схемите, по които се източват милиони през скандалната гербаджийска компания.

Според информацията главната и най-фрапираща корист е с ЕГО (едро габаритен боклук ), за който на сдружението се заплаща от Столична община по други разценки. Този тип боклук се събира от регионите, обслужвани от „ Софекострой ” в избрани дни и извозва до хранилище „ Враждебна “. За тази процедура се върша предварителни поръчки към депото и надлежно се фактурира разход на „ Софекострой ” ЕАД.

Ръководената от Цветомир Жеков компания събира и извозва боклука на близки и другари за сметка на сдружението и е допустимо да получава нелегално средства от тях, които влизат в нечий джоб, което е работа на прокуратурата да разкрие.

Така регионите не се почистват постоянно от ЕГО, а се депонират отпадъците, които са от други места. Ясно е за какво тази процедура е преференциална за Цветомир Жеков, пишат информаторите на Narod.bg.

Ситуацията с даването и извозването на контейнери е същата. Шофьорите на скандалното общинско сдружение събират контейнери с боклук от неупоменати обекти в поръчките за осъществяване на този тип услуга. За тези обекти водачите са предизвестени да не пишат товарителници, т.е. не се издава разходо-оправдателен документ за осъществена услуга. 

Пример – камион МАН с регистрационен номер СА9437НХ е благосъстоятелност на „ Софекострой ” ЕАД и по разписание се води, че обслужва регион Красна поляна.

Реклама

Закупени са още два контейнера за този камион, които обаче обслужват единствено обекти, посочени от Жеков. Един от тези обекти на поръчките се разказва като „ частен обект до болница „ Вита “ или „ Д. Жеков “.

Отпадъкът от тези обекти се извозва и депонира на Враждебна, още веднъж за сметка на „ Софекострой ”, без следващо фактуриране към дебитор. Наложена е и практиката да се извозват и изхвърлят с ресурсите на общинското сдружение контейнери на непознати компании и лица, надлежно още веднъж в ущърб на сдружението, тъй като не се фактурира разхода за превозване и такса хранилище.

Narod.bg се снабди и със снимков материал за интервала от 08.03.2022г. до 18.03.2022 година, от който е видно по какъв начин камионът ман с регистрационен № СА9437НХ обслужва въпросния „ частен обект до болница „ Вита “, и надлежно фактура, издадена от „ Софинвест ” ЕООД.

Към нея има информация, от която е видно, че отпадъкът е деклариран, че е от регион Красна поляна. Също по този начин се вижда и сумата, която „ Софекострой ” би трябвало да заплати на „ Софинвест ”. Това не е по никакъв начин дребна сума, а дали Жеков не получава тази сума в личния си джоб от въпросния обект, оставяме на прокуратурата да разкрие.

Всичко това се случва под управлението на отдел „ Управление на отпадъците “ и се управлява от Светлин Костов и Цветомир Жеков.

От скоро време в снимания обект се намира и техника, благосъстоятелност на „ Софекострой ” – един екскаватор и четири-пет самосвала. Не е ясно дали и за тях не е приложена същата порочна процедура за отклонение и кражба на средства.

Земните маси се извозват на хранилище Суходол, което е благосъстоятелност на „ Софекострой ”. До момента в сдружението не е имало процедура да се извозват земни маси на хранилище Суходол от строителни обекти.

Жеков не е от хората, които са загрижени за компанията. Той е подложен, с цел да източва компанията и да се регистрира на избрани хора, безапелационни са източниците на Narod.bg, които се надяват държавното обвиняване да се концентрира върху далаверите за милиони в обичаното на ГЕРБ общинско сдружение.

Само преди греди година скандалната „ Софекострой ”, която се споделяше „ Чистота Искър ”, получи следващ контракт без търг и конкурс.

Без никаква конкуренция Столична община удължи уговорката на сдружението да събира боклука и да транспортира едрогабаритните боклуци, шумата и клоните, както и да коси тревните площи на територията на общинските гробищни паркове – „ Централен “, „ Бакърена фабрика “ и „ Малашевци “.

Стойността на новото съглашение, което е до октомври 2023-а, е 500 000 лева до момента в който предходното бе едногодишно за 250 000 лева Поръчката е предоставена на „ Софекострой “ посредством непосредствено възлагане, като нейната оферта за описаната активност е била единствената.

„ Чистота Искър ” бе преименувана на „ Софекострой “ през зимата на 2020 година с гласовете на ръководещите в София – обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО-Атака.

По същото време те постановиха и приемането на 5-годишен бизнес проект за развиването на сдружението. Ключов миг в него бе трансформирането на компанията от почистваща в такава, която се занимава също и със „ строителни и ремонтни активност, реконструкции и действия по създаване, ремонт, цялостна или частична реорганизация и благоустройство на просветителна или различен тип обществена инфраструктура “.

Промените на името и дейностите на компанията бяха свързани с наклонност, която стана изключително забележима през 2020 и 2021 година – някогашната „ Чистота Искър “ да взима без състезания поръчки на София освен в региона на почистването, само че и в доста други сфери, в това число в строителството.

Миналата есен стана ясно, че от средата на 2020-а до октомври 2021-а компанията е получила посредством така наречен инхаус възлагане 15 общински контракти на стойност за общо 12,8 млн. лева
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР