Скандална снимка с пищна софра, преливаща от суджуци и шунки,

...
Скандална снимка с пищна софра, преливаща от суджуци и шунки,
Коментари Харесай

Националната художествена галерия заприлича на долнопробна кръчма! Хора на Прокопиев обърнаха Двореца на бардак!

Скандална фотография с обилна трапеза, преливаща от суджуци и шунки, опъната в Националната художествена изложба, разгласява през вчерашния ден ПИК и обществените мрежи се взривиха от отвращение, за което първо ПИК през вчерашния ден заяви. Около софрата седят дами и господа с чаши и вилици в ръце и вземат участие в невъобразим гуляй измежду творбите на изкуството. На масата изключително дейни са били Чочо Гюзелев и дамата Гого Лозанов – Галя, настояват осведомени от артсредите, безапелационни, че такова освинване Двореца не помни.

В интернет пространството заваляха гневни въпроси – какъв е този бардак, кой си разрешава да се тъпче върху царския паркет? Що за парвенющина е това?! И защо въобще се употребява територията на някогашния замък?!

Оказа се, че „ Голямото плюскане” е по концепция на шефката на галерията Яра Бубнова. Поводът е откриването на 22 ноември на изложбата на Ода Жон – артистичен псевдоним на българската художничка Михаела Дановска, която правела кариера във Франция. За нея е известно, че преди време е съумяла да омае възрастния и състоятелен немски художник Йорг Имендорф, към този момент мъртвец.

В писмо до ПИК от Националната изложба изясняват, че коктейлът в Балната зала бил назван от Ода Жон „ Вечеря – натюрморт “. Визията, сюжетът, както и „ скулптурните детайли в аранжирането на масите”, били основани от самата художничка в тясна връзка с концепцията на изложбата.

Тоест, това не е било нормално плюскане, а пърформанс! От институцията, ръководена от Бубнова прецизират, че нямат отношение към финансирането на „ проявата”.

„ Леко съм заинтригуван от този „ пърформанс” в Националната изложба. Гледката не е от най-приятните, даже да приказваме за изкуство. Но това е Национален музей. Не имам вяра по какъв начин това би могло да се случи в Лувъра, в Уфици, Прадо, в Третяковската галерия… Националните музеи имат напълно друго предопределение за мен”, сподели Вежди Рашидов, началник на парламентарната комисия по просвета, помолен за коментар.

Шефката на Националната изложба - родената в Москва Яра Бубнова, е известна протестърка от кръга „ Капитал”. Лансирана е от сътрудника на Държавна сигурност – авангардиста Недко Солаков. За него се твърди, че е сивият кардинал на културата в София около близостта си със зам.-кмета Тодор Чобанов. Икономедия и Недко бяха в основата предходната шефка на Националната изложба Слава Иванова да напусне. И апетитното място да заеме таман Яра Бубнова. Защото залогът е огромен – борбата е кой да се разпорежда с дарението от над 1 милион и 770 хиляди лв., което Националната изложба получи от Маргарита Занеф - емигрирала в Австралия преди повече от 50 години. В кръга на Яра Бубнова и Недко Солаков е и Сашо Кьосев от „ Да, България”, който е член на техния Институт за модерно изкуство, непосредствен до кръга „ Капитал” на Иво Прокопиев.

Амбициите на алчната арт компанийка не стопират дотук – те желали да завладеят и мегамузея Квадрат 500, композиран от починалия Светлин Русев, сигнализират хора от гилдията.

А плюскането в някогашния царски замък е израз на тоталното главозамайване на група разпищолили се фанатици, докопали се до власт в изкуството, които дерибействат в Националната изложба като че ли им е частният музей на Иво Прокопиев, разясняват омерзени в съсловието.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР