Скандалите за Истанбулската конвенция у нас стигнаха и до престижното

...
Скандалите за Истанбулската конвенция у нас стигнаха и до престижното
Коментари Харесай

БГ скандал стигна до американско издание „Ню Йорк таймс”

Скандалите за Истанбулската спогодба у нас стигнаха и до влиятелното американско издание „ Ню Йорк таймс”. В материал, озаглавен „ България отдръпва контракт за битка с насилието над жени” се разяснява, че допустима причина за дебатите у нас е неприятен превод.

„ Центристкото държавно управление на министър-председателя Бойко Борисов внесе контракта на Съвета на Европа за ратификация предишния месец, само че текстовете за обществените функции провокираха кавги в най-бедната страна от Европейския съюз, която сега е председател”, показват от вестника.



Според тях този спор засенчва напъните на Борисов да показа „ някогашната комунистическа страна като прогресивна и с необятен мироглед”.

„ Също по този начин акцентира всеобщото отрицание на по-социално консервативните страни от някогашния източен блок към демократичните възгледи на богатата Западна Европа”, показва още изданието.

В текста е разказано още, че дебатът и свадите у нас се въртят главно към тълкуванието на думата gender (термин, употребен за обществената позиция на двата пола – б.р.).

„ В България се употребява думата „ пол” – биологичната разлика сред мъж и жена – като превод за gender. Тази дума няма характерен еквивалент в българския език”, показва изданието, представено от bTV.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР