Скандалът след изтичането на документи от Уикилийкс“ за преговорите за

...
Скандалът след изтичането на документи от Уикилийкс“ за преговорите за
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Скандалът след приключването на документи от „ Уикилийкс “ за договарянията за името сред Гърция и Македония, разговорът сред Белград и Прищина и идното посещаване на водещи политици от Европейски Съюз в Скопие са част от водещите тематики на деня, които ангажират вниманието на балканската преса.
***

Баня Лука/Белград. Разузнаването на Босна и Херцеговина подслушва връзката сред основни политици на Сърбия и Република Сръбска със съдействието на английската спецслужба МI6, оповестява извънредно електронното издание на белградския всекидневник Vecernje Novosti във водеща публикация за деня.
В Сараево и Лондон са обезпокоени от политическите и икономическите връзки сред Баня Лука, Белград и Москва. Операцията под кодово име „ Ушче “ включва подслушване на диалозите сред президента на Република Сръбска Милорад Додик и управлението на Баня Лука, а също и следене на контактите им с президента на Сърбия Александър Вучич, твърди изданието, като прецизира, че съответната информация е от източници от кръговете по сигурността.
Разузнаването на Сараево се употребява с значимата логистична поддръжка на английската МI6, без която не би било допустимо да се организира сполучливо интервенцията, безапелационни са от редакцията. Целта й е да бъдат отслабени позициите на Додик в навечерието на изборите в страната.
Интересът на британците към Вучич се ускори по отношение на навлизането на дебата сред Белград и Прищина за нормализиране на двустранните връзки в заключителната фаза. За да се управлява сръбският президент са наново задействани два центъра на английското разузнаване в Белград. По този метод Лондон се надява да се „ върне в играта “ за Балканите, които имат стратегическо значение за Обединеното кралство, защото районът е „ врата към Европейския съюз “, написа Vecernje Novosti.
В Баня Лука са безапелационни, че „ това е чисто враждебно деяние “ от страна на Сараево и Лондон, като акцентират, че не са получили никакви предизвестия за дейностите им. Както Република Сръбска, по този начин и Сърбия не следват „ болните упоритости “ на Запада и заради тази причина не виждат проблем в контактите с Москва.
***

Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев изтълкува като сигнал за „ поддръжка “ оповестените визити в страната на канцлера на Федерална Република Германия Ангела Меркел и австрийския й сътрудник Себастиан Курц, както и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, означават в редакцията на електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „ Нова Македония “.
От Берово, където Заев се срещна с жители, македонският министър председател посочи, че Столтенберг идва в Скопие в сряда вечер. Визитата му в страната е втората за последните шест месеца. В петък и събота Македония ще посрещне надлежно Себастиан Курц и Ангела Меркел. „ Идването на тримата държавници е самопризнание за Македония, положителен сигнал. Те ни подават ръка, с цел да вървим напред “, акцентира Заев.
Според македонския министър председател опозицията е наясно, че е настъпил моментът за Европейски Съюз и НАТО, в който всички, както акцентира той, би трябвало да се обединят за европейското бъдеще на страната.
Заев обърна внимание и на финансовата поддръжка, която Европейски Съюз оказва Македония, като съобщи, че „ на наше разположение до 2020 година са милиарди евро, само че ще ни бъдат отпуснати, в случай че референдумът е сполучлив и в случай че страната продължи по европейския път “.
***

Атина. Председателят на главната гръцка опозиционна партия „ Нова Демокрация “ Кирякос Мицотакис съобщи, че няма да гласоподава за утвърждението на съглашението за името, реализирано сред страната и Македония, откакто в уеб страницата за следствия „ Уикилийкс “ се появиха данни, че Скопие още през 2008 година е щяло да одобри името „ Северна Македония “, в случай че към съглашението е имало и признание на македонския език и народност, написа Ekathimerini.
„ Днешното разобличаване на „ Уикилийкс “, че Скопие още през 2008 година е питало дали името на страната може да бъде „ Северна Македония “, а нейния народ „ македонци “ говорещи на „ македонски “ език удостоверява по най-трагичен метод това, което приказвам през последните месеци. Министър-председателят Алексис Ципрас, министърът на защитата Панос Каменос и външният министър Никос Кодзиас желаят да показват своето вредящо съглашение, което задоволява това, което Скопие желае от години и което бе отхвърлено от всички предходни държавни управления, като триумф за Гърция “, съобщи Мицотакис.
„ Повтарям, че „ Нова народна власт “ няма да ратифицира това съглашение “, добави той.
Разкрит е дипломиран документ на име „ Какво им е нужно на македонците за решаването на разногласието за името “ от юли 2008 година, който е формиран от тогавашния дипломат на Съединени американски щати в Македония Джилиан Миланович. В него се демонстрира, че задачите на Македония на договарянията не са се трансформирали за последното десетилетие и са реализирани по време на съглашението, подписано на брега на Преспанското езеро през юни тази година.
В отговор на опозиционера външният министър Кодзиас съобщи, че е било известно, че тогавашният македонски министър-председател Никола Груевски не е желал никакво решение на въпроса за името. „ За да се присмее на интернационалните играчи той се е престорил, че е бил принуден да одобри компромис. Никой не му има вяра, с изключение на в ретроспекция Мицотакис “, съобщи министърът. Той добави, че разкритието на „ Уикилийкс “ демонстрира, че Скопие е желало да употребява своето конституционно име „ Македония “ без географски определител или „ ерга омнес “, изискване, което е било признато от „ Нова Демокрация “.
***

Прищина. Парламентът на Косово ще заседава изключително за предлагането на президента Хашим Тачи за „ промяна на границите “ със Сърбия, в границите на разговора, воден под егидата на Европейския съюз, оповестява основаното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express .
Заседанието бе планувано от ръководителя на законодателния орган Кадри Весели, който разясни, че решението е взето по гледище на опозицията, която предишния вторник настоя за изключителна сесия на Народното събрание за намерено разискване на концепцията на Тачи.
Изданието напомня, че опозиционните партии „ Демократическата лига на Косово “ (ЛДК), придвижването „ Самоопределение “ и Социалдемократическата партия (ПСД) предходната седмица насочиха публично искане към Народното събрание в Прищина за осъществяване на парламентарен спор на 4 септември. По време на сесията се чака опозиционните партии да предложат резолюция, с която да се забрани на президента Тачи да разисква замяна на територии със Сърбия в Брюксел.
***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР