Скандалът Апартаментгейт все повече прилича на дълга корупционна верига. Разследване

...
Скандалът Апартаментгейт все повече прилича на дълга корупционна верига. Разследване
Коментари Харесай

Апартаментгейт: Грандиозен проект на Артекс тръгва чак след като ГЕРБ изрично променя закон


Скандалът " Апартаментгейт " от ден на ден наподобява на дълга корупционна верига. Разследване на Actualno.com откри, че има огромна възможност облагите, с които Цветанов се е употребил при договорката за апаратмента си (а точно, 4 пъти по-ниска цена от пазарната), да са свързани с различен план на строителната компания " Артекс ". Става въпрос за може би най-грандиозния им: планът " Златен век " - гигантска постройка тъкмо против хотел " Маринела " в влиятелния столичен квартал " Лозенец ".
Оказва се, че Столична община (СО) си е трансформирала мнението по отношение на бъдещето на " Златен век " след договорката за жилището на Цветанов и след законови промени, главно от ГЕРБ. Първоначално Следствен отдел към окръжна прокуратура не презаверява разрешителното за градеж на " Златен век ". Това се трансформира след тълкувателно писмо от районното министерство (МРРБ), подписано от зам.-регионалния министър Валентин Йовев и след законови промени, гласувани от 61 депутати на ГЕРБ, в това число Цветан Цветанов. Това излиза наяве от отговорите на Столична община на експлицитни въпроси на Actualno.com по случая.
Случаят е абсурден, тъй като по него за нередности с разрешителното за градеж е подаден сигнал от Инициативен комитет " Лозенец " по едно и също време до Столична община, премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, вицепремиера Томислав Дончев, районния министър по това време Николай Нанков, основния прокурор Сотир Цацаров, ръководителя на Народното събрание и ръководителите на парламентарните групи плюс омбудсмана Мая Манолова. Въпросният сигнал категорично е препратен от Цветан Цветанов до Столична община и столичния кмет Йорданка Фандъкова в качеството му на ръководител на парламентарна група, а няколко дни по-късно той приключва договорката за жилището си с " Артекс " - на ул. " Латинка " в столичния квартал " Изток ", в постройката " Къщата на буквите ", която е и " Сграда на 2017 година ".
Резултатът от препратения сигнал обаче е, че разрешителното на " Артекс " за градеж на " Златен век " е прието до 2020 година – след тълкувателното писмо на Министерство на регионалното развитие, за което Инициативен комитет " Лозенец " е препратил получено от тях мнение на новия районен министър Петя Аврамова при започване на 2019 година, че въпросното писмо не е със наложителен темперамент . Това става с мотив на Министерство на регионалното развитие, че през 2010 година " Артекс " отваря строителната площадка на обекта, въпреки че самото позволение е издадено през 2007 година! Според Инициативен комитет " Лозенец " " Артекс " почва да строи малко откакто са минали 10 години от издаването на разрешителното – какъвто е срокът за обекти от категорията на " Златен век " според промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) от 2017 година. Промените са гласувани основно с гласовете на депутатите от ГЕРБ (61 от 76 подкрепили депутати), като Цветан Цветанов също гласоподава „ за “. Преди тази законова смяна срокът на разрешителни за градеж на обекти от категорията на " Златен век " . Съгласно отговора на Столична община до Actualno.com, на разрешителното за " Златен век " става, а са гласувани!
Искането за презаверяване е направено от компания " Кристела " ООД, с шеф Румен Марков, като това е второ такова искане. Първото е по времето, когато Петър Диков е основен проектант на София и е презаверено от него на 19 ноември, 2012 година. Именно по този мотив, за първата презаверка, в изявление за Actualno.com сегашният основен проектант Здравко Здравков сподели следното: " Друг е въпросът по какъв начин тази постройка е пусната при застрояване от 100%, без озеленяване, откакто към 2007 година работи Закон за устройство на територията, където даже за ъгловите парцели имаше условие за % наложително озеленяване ".
Институционално безучастие
Дотук сме получили няколко отговора на ДНСК по отношение на разрешителното за градеж , посочи господин Никола Вапцаров, представител на Инициативен комитет " Лозенец " пред Actualno.com. В последния отговор написа следното – че " консултантите (бел. ред. - на плана " Златен век " ) дават отговор за цялостта и законосъобразността на техническата документи ", като под " консултантите " се схващат Едноличен търговец " Славекс – Живко Димов " и " Стройконтрол инженеринг " ООД. По техните изводи били издадени заповеди от Направление „ Архитектура и градоустройство “ в Столична община за утвърждение на техническата документи т.е. и на разрешителното за градеж. Според нас това съставлява безучастие на ДНСК и по тази причина подадохме тъжба в Административния съд в София, само че към момента не е формирано дело, защото от съда ни споделиха, че се срещат с документите, добави Вапцаров пред Actualno.com.
На експлицитен въпрос на Actualno.com дали Инициативен комитет " Лозенец " съди " Артекс " поради градежа , отговорът на Вапцаров е, че няма по какъв начин, тъй като жителите не могат да бъдат конституирани като заинтригувана страна тъкмо поради неналичието на помощ от институции като ДНСК .
Отворено писмо на Инициативен комитет " Лозенец "
Предвид абсурда " Апартаментгейт ", ето какво написаха от сдружението, алармирало безрезултатно към този момент години всички вероятни държавни и общински институции:
" Продължаваме да считаме, че постройката се строи без годно строително позволение, защото то е изтекло през ноември 2017 година. Въпреки многочислените ни тъжби и писма, ние срещнахме само изцяло несъответстващи, спорни и незаконни пояснения от страна на ДНСК. Трябваше да се стигне до там, че да се засегне репутацията и положителното име на висши държавни чиновници, с цел да може да ни се обърне внимание на този извънредно сериозен проблем.

Ние като жители на София и поданици на р-н Лозенец, чакаме от Вас, институциите само да вършите отговорностите си по закон и Конституция – да защитавате закона и публичният интерес. Сега у нас се затвърждава усещането, че защитавате интереса на частна компания, до толкоз, че се внасят и одобряват закони по поръчка, съзнателно се бездейства и се влиза в съмнителни заменки. Все още имаме вяра, че имате силата и съвестта да ни докажете, че не е правилно, че сте корумпирани, че вършиме чадъри на компании и се облагодетелствате от тези подкрепи.

Затова ви призоваваме да поискате оставката на проектант Несторов (бел. ред. - ръководителят на ДНС), който с продължителното си безучастие съумя освен да урони престижа и престижа на поверената му администрация, само че съумя да въвлече в този скандал и Народното събрание, Министерство на районното развиване и благоустройство, Министерство на Правосъдието и дори Министерството на младежта и спорта . Смятаме, че това безучастие граничи с закононарушение по работа , само че това оставяме на прокуратурата да реши. Трябва ли да пострада и репутацията на цялото държавно управление, до момента в който се откри куража да се извърши закона?

В тази връзка, настояваме да бъде неотложно спрян градежа на улица Златен Рог №10, плана да бъде модифициран според условията на настоящият Общ организационен проект на гр. София и височината му да бъде понижена до разрешените 26 метра .. Законността, правдата и честността постоянно звучат невероятни на нечестните, корумпираните и недостойните. Докажете ни на нас, жителите на Лозенец, че вие сте смелите и доблестните политици, които България заслужава и от които България има потребност.
Собственик на компанията е арх. Пламен Мирянов - уредник на самодейността " Нашият дом е България ", която нашумя след хорото в езерото Бъбрека.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР