Скандал в парламента при обсъждането на второ четене на промени

...
Скандал в парламента при обсъждането на второ четене на промени
Коментари Харесай

Бесен скандал в НС! Тошко тотално полудя, скочи на правната комисия: Мога ли да го ударя с лопата?

Скандал в Народното събрание при разискването на второ четене на промени в Наказателния кодекс. Заседанието бе краткотрайно прекъснато, откакто от „ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България “ и Има Такъв Народ остро се опълчиха да се четат накуп параграфите, без да има полемика поотделно, с претекста, че се касае за разнообразни по тип юридически категории.
Напрежението ескалира при разискване не предлагането за разширение на обсега на по този начин наречената „ неизбежна защита “ освен в дома, изработен от „ Възраждане “, само че не бе подкрепено от отрасловата комисия.
Това, което ще предотврати насилието е, в случай че предоставим на жителите опция за действителна самозащита. Когато на някой му е заплашен животът, да може да се самоотбранява. Това предлагаме от „ Възраждане “, само че в комисия не срещнахме схващане. На жителите предлагаме, които са беззащитни, в дребните обитаеми места, да могат да се пазят и където не са виждали полиция от години “, съобщи Климент Шопов от „ Възраждане “.
Срещу предлагането се оповестиха от ръководещото болшинство. От ГЕРБ-СДС дадоха образец, че текстът ще докара до тежки последствия.
„ Свалите ли рамките на неизбежната защита в тези случаи, които сте изброили, ще доведат до такива изстъпления, че не можем да ги си разбираем. Пример – обаждат ми се по телефон, а аз наподобявам ужасно, и му споделям – „ аз теб ще те убия “.
Имате съображение, по вашия текст, да се почувствате заплашен, и ме срещате след 3 дни на пазара, вадите пищова и ме застрелвате, тъй като сте се почувствали застрашен от личността Мануил Манев и няма лимити на неизбежна защита “, уточни Мануил Манев от ГЕРБ-СДС.
От ПП-ДБ приканиха да не се трансформира обсегът на „ неизбежната защита “, тъй като сега той работи.
„ Институтът на неизбежна защита – наложително при него би трябвало да има нахлуване, с цел да се даде опция на нападнатия да се отбрани. Законът желае сходство сред нахлуване и отбрана. Практиката на Върховен касационен съд не основава и не демонстрира проблеми при използването на този институт в страната. Той е с традиция и не поражда никакви проблеми. И по тази причина съм песимистичен към припрян опит за смяна, защото няма действителни аргументи за законодателни дейности. Аз ще гласоподавам срещу измененията на „ Възраждане “ “, сподели Бойко Рашков.
Това предизвика „ ИТН “ да изискат прецизиране на статута „ неизбежна защита “ и дали той се ползва отвън жилището. Тошко Йорданов даде образец:
„ А в случай че е на двор и в колата, това жилище ли е? Ако ме атакуван там, това жилище ли е? В момента нарушителят е с повече права от нападнатия и жертвите би трябвало да пресмятат какво да създадат или не, когато са на личен парцел. Когато са нападнати в двора, тогава не е нахлуване в жилище. Ако съм на равнищата, мога ли да го прасна с лопата или да го запитвам – ти носиш ли си лопата, щото виждам че си и с револвер? “
От ПП-ДБ упрекнаха Има Такъв Народ в популизъм.
„ Г-н Йорданов, би трябвало да имате адвокати в групата и би трябвало те да ви кажат, че има тълкувателни решения – дали се брои или не къде се намирате за неизбежна защита. Брои се, даже да сте в палатка или хотелска стая. Там, където населявате. Това е такава нелепост – пък ти с лопата, а той с револвер, а с хладно оръжие?
И тук да си вършиме подбив с нещо, което работи в практиката и да вършиме чист популизъм и че ще решите проблем с текст, който не съществува, ще създадете още по огромен проблем. Г-н Йорданов, не разваляйте работеща добра наредба “, съобщи Явор Божанков.
От Българска социалистическа партия пък се възмутиха, че нито едно от предложенията им за завишаване на наказванията за трафик на мигранти, за причиняване на пътни катастрофи след приложимост на алкохол и опиати и за детска порнография не е признато от отрасловата комисия.
„ В изключителна обстановка се работи изключително. Да изменим Наказателния кодекс и да спрем сходен жанр закононарушения. Държавата е разграден двор. Минават стотици дневно от единия край до другия и е примамливо и за чиновници на Министерство на вътрешните работи, които правят сходен жанр закононарушения.
Какво да кажем за прегазените служители на реда в Бургас? По другата тематика – дрогирани и пияни водачи. На среща в Министерство на вътрешните работи присъстващите дадоха обещание на фамилиите на починалите при произшествия съответни ограничения. Тук няма съответни ограничения има единствено пожелания “, сподели Иван Иванов от „ Българска социалистическа партия за България “.
Напрежението в залата ескалира, откакто от опозицията упрекнаха ръководителя на правната комисия Стою Стоев, че претупва законопроекта, като прочита от трибуната голям брой параграфи и не се прави полемика по всеки един настрана. От Има Такъв Народ обявиха, че по този начин се вкарват нелепости и дадоха образец.
„ И защото бе изчетен от ръководителя Стою… Не знам кой исполин на мисълта е предложил в един член да се споделя: който изхвърли гръбначно животно и от това последва гибелта му, се лишава от независимост от 1 до 3 година и санкция до 1000 лева Знаете ли, че рибата е гръбначно животно и в случай че я изхвърлим и тя почине, аутопсия ли ще се прави и да се види рибката от какво е умряла? “, попита Тошко Йорданов.
Последва скандал. Опозицията изиска председателски съвет, на който да вземе решение за по точно разискване на текстовете от Наказателния кодекс.
След почивката ръководителят на Народното събрание Росен Желязков разгласи, че връща полемиката от член първи и ще продължи параграф по параграф, макар че ръководителят на правната комисия към този момент бе показал над 35 параграфа.
Любен Дилов от ГЕРБ-СДС предложи отсрочване на законопроекта за септември, а Корнелия Нинова изиска изключително съвещание в понеделник. И двете предложния не бяха признати.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР