Скандал разтърси „Кристис”, след като се оказа, че аукционната къща

...
Скандал разтърси „Кристис”, след като се оказа, че аукционната къща
Коментари Харесай

Скандал в Кристис - продали крадена картина

Скандал раздруса „ Кристис”, откакто се оказа, че аукционната къща е продала през юли крадено платно, оповестява в. „ Дейли мейл”. Картината „ Портрет на Мери Емма Джоунс” е рисувана през 1874 година от Емма Сандис – млада британска художничка от Норуич.
Платното в продължение на десетилетия е благосъстоятелност на фамилията на антикваря Дейвид Фероу от Норуич, което взема решение да я показа в „ Антикс роудшоу” – телевизионно предаване по Би Би Си, в което специалисти вършат оценка на творби на изкуството. Седмица, откакто през януари 1988 година картината, оценена на 20 000 паунда, се появява в шоуто – тя е открадната.
През юли, малко след търга на „ Кристис” Джан Дейви – 69-годишната щерка на Фероу, схваща, че то е препоръчано на търг от частен колекционер, който го е продал за 62 500 паунда. Към момента от Скотланд ярд обясняват по какъв начин считаното за изчезнало след кражбата преди 30 години платно се е оказало в описите за продажба на аукционната къща. В каталога творбата на изкуството е разказано като „ неотдавна преоткрита картина”, за която не са дадени ясни доказателства за достоверност, нито е посочен притежателят, който е споменат единствено като „ частен колекционер”.
Според „ Дейли мейл” от „ Кристис” са предложили на същинската собственичка Джан Дейви 10 000 паунда в подмяна на отхвърли й да предяви искания към картината – съглашение, което тя е безапелационна, че няма да одобри, защото сумата е прекомерно ниска. От аукционната къща настояват, че са създали информация с Регистъра за изчезнало изкуство, преди да включат платното в каталога си. Регистърът обаче е учреден през 1990 година и не пази данни за обири или за изчезнали творби на изкуството преди тази година, написа БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР