Ситуацията във Велинградско след вчерашното преливане на река Малка Мътница

...
Ситуацията във Велинградско след вчерашното преливане на река Малка Мътница
Коментари Харесай

Реката край Велинград се прибира в коритото си, няма риск от...

Ситуацията във Велинградско след вчерашното преливане на река Малка Мътница при следеното изпускане на води от едноименния язовир е овладяна. В това увери кметът на родопската община доктор Костадин Коев. Водата последователно се връща в коритото си. В момента се вършат нови огледи, с цел да се види дали има нанесени съществени провали.

Вчера от пресцентъра на ведомството оповестиха, че Кризисният щаб е решил да разгласи бедствено състояние до 21 април. Причината - при преливането на реката е наводнена подстанция, благосъстоятелност на Електроенергийния систематичен оператор с риск общините Велинград и Ракитово да останат без ток. Въпреки това обаче оборудването не е прекъсвало работата си. Тази заран и тази заплаха е преодоляна, увери доктор Коев.

По думите на кмета, повода за преливането е растителност в коритото на Малка Мътница. Проблемът е отвън урбанизираната територия, по тази причина за него е известен регионалният шеф, който пък би трябвало да се обърне към " Напоителни системи " като собственик на язовир " Малка Мътница ", под чийто надзор се прави следеното изпускане на водите му.

Днес следва да бъде възобновена скъсана речна дига и да бъде прочистено коритото на реката. От EVN пък увериха пред кореспондент на " Марица ", че са в подготвеност да реагират при проблеми с мрежата. Самата подстанция не е в техен сектор, само че са подготвени да оказват помощ и на сътрудниците си от ЕСО, увери представителят на EVN Крум Косев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР