Ситуацията в Запорожката АЕЦ – най-голямата Европа, не е достатъчно

...
Ситуацията в Запорожката АЕЦ – най-голямата Европа, не е достатъчно
Коментари Харесай

Какво правят руски учени в Запорожката АЕЦ?

Ситуацията в Запорожката АЕЦ – най-голямата Европа, не е задоволително постоянна.

Това съобщи Рафаел Гроси – шеф на Международната агаенция за атомна енергетика (МААЕ) в Европейския парламент в Брюксел.

Той приказва на взаимно съвещание на Комисията за външна политика и Подкомисията за сигурност и защита. Въпросът бе има ли нуклеарна опасност заради обстоятелството, че наоколо до Запорожката АЕЦ се водят бойни дейности. Заедно с украинските специалисти все още в нуклеарната централа са ситуирани и съветски учени, чиято функционалност не е напълно ясна, добави Гроси.

Същевременно е нормализирана обстановката в Чернобил, сподели шефът на МААЕ. Водят се диалози при какви условия той би могъл, дружно с инспекторите на МААЕ, да посети територията на централата. Тя се управлява от съветски военни елементи, само че принадлежи на Украйна, посочи Рафаел Гроси.

Евродепутатката Елена Йончева от Българска социалистическа партия и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) попита каква би била заплахата за Европейски Съюз при положение, че доставките на съветско нуклеарно гориво бъдат включени в глобите против Русия. Според нея това би могло да сътвори проблеми на страните, които са изцяло подвластни от съветското нуклеарно гориво.

„ Има и различни способи за доставка на нуклеарно гориво “, отговори Рафаел Гроси.

Той се съгласи, че в Европейски Съюз има страни, които зависят от съветските технологии, не безусловно от „ Росатом “. Според него е въпрос на суверенно национално решение на съответните страни дали да продължат комерсиалните връзки с „ Росатом “ или не. В Европейски Съюз има образци за страни, които считат, че е по-добре да не прекъсват договорите си.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР