Ситуацията в Близкия изток сега е по-опасна, отколкото е била

...
Ситуацията в Близкия изток сега е по-опасна, отколкото е била
Коментари Харесай

Блинкън определи ситуацията в Близкия изток като по-опасна, отколкото през 1973 г.

Ситуацията в Близкия изток в този момент е по-опасна, в сравнение с е била през 70-те години по време на Войната Йом Кипур, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен , представен от ДПА.

Думите му идват на фона на редица спорове в района, в това число в в Ивицата Газа и Йемен, както и офанзивите на бунтовниците хути против морски кораби в Червено море и контраударите на американските и английските сили.

В неделя при офанзива с дрон против американски пост в североизточна Йордания бяха убити, а над 30 души бяха ранени. Това породи нови опасения от разширение на рецесията в Близкия изток.

" Поне от 1973 година насам не сме виждали толкоз рискова обстановка в района като тази, пред която сме изправени в този момент. А евентуално даже и преди този момент ", сподели Блинкен на взаимна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вашингтон.

Блинкен също по този начин осъди опитите да се употребява войната в Ивицата Газа, с цел да се насажда в допълнение напрежение в Близкия изток. Той сподели, че Съединени американски щати ще отговорят на всеки подобен опит " уверено ", само че акцентира, че задачата на американското държавно управление е да предотврати ескалация на в района.

На 6 октомври 1973 година коалиция от арабски страни, водена от Египет и Сирия, атакува ненадейно Израел на Йом Кипур, най-големият еврейски празник. Конфликтът, прочут като Войната Йом Кипур, продължава 19 дни, напомня Българска телеграфна агенция.

Сраженията се водят основно на Синайския полуостров и на Голанските възвишения. По данни на Тел Авив тогава над 2600 израелски бойци са убити, а над 7000 са ранени.

През октомври ислямистката паравоенна формация Хамас, която е оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейски Съюз и която ръководи Ивицата Газа, осъществя най-мащабната си офанзива против Израел досега.

Тел Авив отговори с оповестяване на война, която до през днешния ден е лишила живота на най-малко 25 000 палестинци съгласно данни на здравните управляващи в Ивицата Газа. От началото на войната проирански групировки правят съвсем ежедневни набези против американски военни бази в Ирак и Сирия. Съединени американски щати отговорят с въздушни удари и в двете страни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР