Ситуацията с възнагражденията в КЗП е трагична. Заплатите са изключително

...
Ситуацията с възнагражденията в КЗП е трагична. Заплатите са изключително
Коментари Харесай

Ето колко получават служителите в КЗП и това ги принуди да стачкуват

" Ситуацията с възнагражденията в КЗП е трагична. Заплатите са извънредно ниски - от порядъка на 1000 - 1200 лева брутно заплащане, чисто постоянно са към 900 лева. Това са неуместни хонорари за една основна администрация, от която чакаме да упражнява надзор и да работи на толкоз доста фронтове ".

Това съобщи пред БНР Кремена Атанасова - ръководител на Синдиката на административните чиновници в КТ " Подкрепа ". 

Днес работещите в КЗП от цялата страна ще проведат едночасова предупредителна стачка от 10 до 11 часа с искане за нарастване на заплатите с 60% със задна дата от 1 януари 2023 година. 

За нарастване от 60% ще са нужни милион и нещо, пресметна Атанасова и добави, че на този стадий нямат противоположна връзка от финансовото министерство. 

Тя акцентира, че настояват заплатите да се усилят с идентична сума за всички, а не процентно, тъй като такова нарастване би отворило още повече ножицата сред ниските и високите хонорари. 

За благополучие в администрацията работят извънредно качествени и кадърни сътрудници, които макар възнаграждението си работят съзнателно, разяснява Кремена Атанасова. Все отново съгласно нея няма по какъв начин да се чака, че човек с 1000 лева заплата ще бъде стимулиран и може да се чакат чудеса от него. Със сигурност едно нарастване ще подейства на чиновниците мотивиращо, безапелационна бе тя. 

По думите й последното нарастване на заплатите е било през 2020 г. 

Освен това по щат има дефицит на чиновниците, акцентира още Атанасова и уточни, че всички работещи в КЗП в цялата страна са 180 души, като включително се включват и управление, счетоводство и така нататък Реално към 130 дущи са хората, които упражняват надзор. Настояваме те да бъдат увеличени с още 50 души, добави настояванията тя. 

По думите й в институцията има текучество на чиновници, само че все още няма свободни щатни бройки. На изявленията за раздута администрация, тя прикани да се види без кой може и без кой не може. 

" Когато има съкращения, нормално това са хора по ниските етажи, които правят работа. Не съм чула да има съкратени шефове, ръководители и така нататък ".

Искаме назначение на хора в основните структури, без които страната не може, означи още тя. 

" Не може самата страна да хвърля едни черни петна върху администрацията, като приказва какъв брой е раздута, по какъв начин нищо не прави, по какъв начин ще редуцира. Няма по какъв начин обществото да е настроено по различен метод, откакто има такова популистко говорене от най-високите етажи на властта ". 

Администрацията е в цялостен колапс, счита Кремена Атанасова. Омръзна ни да слушаме, че идват избори и няма бюджет. Исканията ни са ориентирани към Министерски съвет и Министерство на финансите, добави тя.

" Ако не бъдат чути настояванията, сътрудниците ще вземат решение дали да разгласят безсрочни ефикасни протестни дейности. Голяма част от тях са решени, че този път няма да правят отстъпка. Надявам се да не се стигне до там и да има разсъдък в тези, от които зависи ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР