Ситуацията с държавния дълг вече се влошава всеки месец. И

...
Ситуацията с държавния дълг вече се влошава всеки месец. И
Коментари Харесай

България тегли все по-скъпи заеми

Ситуацията с държавния дълг към този момент се утежнява всеки месец. И това ясно си проличава при преотварянето на излъчванията облигации. След като среднопретеглената годишна рентабилност на облигациите с падеж 2026-а единствено за месец се повиши от 3.01% до 4.47%, в този момент същата наклонност следим и при облигациите със период на погасяване от 5.5 години, които са с падеж март 2028-а.

Според формалната информация на Министерството на финансите на 17 октомври, то е преотворило емисия държавни скъпи бумаги (ДЦК) с автентичен матуритет от 5.5-години, деноминирана в лв., с падеж 28.03.2028 година.

На извършения аукцион бяха пласирани ДЦК за 180,55 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 5,65 %. Общият размер на подадените поръчки доближи 208,20 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 1.04. Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 370 базисни точки.

Месец по-рано - на 27 септември, при пласирането на същата тази емисия държавни скъпи бумаги бе реализирана среднопретеглена рентабилност от 4.13%, покритието с поръчки бе 1.02 пъти, а спредът по отношение на аналогичните немски ДЦК бе 223 базисни точки.
 Ситуацията с държавния дълг продължава да се утежнява
Сривът на държавния дълг продължава

Облигациите с падеж след 3 години и 10 месеца към този момент гонят рентабилност от 4.5%

Това демонстрира, че за месец по тази емисия доходността се е покачила над 1.5 процентни пункта или с над една трета. Коефициентът на покритие леко се е подобрил, само че това е поради доста увеличената рентабилност. Спредът по отношение на аналогичните немски скъпи бумаги обаче внезапно се е влошил - с към 150 базисни точки или с близо две трети.

Последният аукцион на въпросните ДЦК демонстрира какъв брой мъчно ще бъде на бюджета да финансира дефицитите си, изключително в случай че те нарастват. А също и какъв брой скъпо за хазната ще е това финансиране. Защото и емисията с падеж 2026-а и тази с падеж 2028-а са със много прилични настоящи лихви.

Първата носи лихвен приход от 2.25% годишно, а втората 3.2% годишно - повече в сравнение с ипотечните заеми на някои банки. И все пак цените по които се купуват тези облигации падат и то много стремглаво. А лихвите се заплащат непосредствено от държавния бюджет (влияят директно на разходната му част) върху номиналната стойност на дълга, а не върху сумата която страната е получила при пласирането му. С други думи, в случай че страната е пласирала облигации с номинал 100 млн. лв., само че е получила за тях единствено 89 млн. лв. тя заплаща лихвата върху 100 млн. лева, а не върху 89 млн. лв..
 Кризата
Кризата " връхлита " и държавния дълг на страната ни

Пласирането на ДЦК става все по-трудно, без значение от възходящата им рентабилност

Ситуацията с дълга е огледало за оценката която вършат вложителите на финансовите пазари за положението на стопанската система на страната и по-специално за стабилността на държавните финанси - фиска. Оценката е обезпокоително слаба и това се дължи разрушителните за фиска закони, които предходното парламентарно болшинство одобри.

Разбира се на всички места в Европейски Съюз обстановката се утежнява, само че при нас точно поради вътрешни фактори, това става доста по бързо в сравнение с в стопанските системи на Европейски Съюз, които са жалон за непоклатимост и резистентност. Доказателство за това е стремглаво възходящият - с близо две трети за месец спред сред нашите държавни облигации и аналогичните немски държавни скъпи бумаги.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР