Ситуацията, предизвикана от Ковид-19 доведе до повишаване на финансовата култура

...
Ситуацията, предизвикана от Ковид-19 доведе до повишаване на финансовата култура
Коментари Харесай

Положителният ефект от коронакризата: Българите се научиха по-добре да управляват парите си

Ситуацията, провокирана от Ковид-19 докара до повишение на финансовата просвета на българите, които поради рецесията започнаха от ден на ден да употребяват цифрови канали за кандидатстване за заем. Това се потвърждава от обстоятелството, че съвсем половината или 45% от заявките за потребителски заеми в интервала май-октомври 2020 година бяха подадени към БНП Париба Лични Финанси през уеб страницата на банката.

Ръстът е от близо 7% в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, когато цифрата беше 37,5%. Това демонстрира юбилейното 10-о издание на обзора „ Потребителският заем на българина “, квалифициран от един от водачите на пазара на потребителско заеми ране в България.

Постоянно растящият брой на онлайн заявките демонстрира, че хората са все по-уверени при потреблението на отдалечени канали за финансови услуги и се възползват от техните преимущества – опция за кандидатстване 24/7 от всяко място, бърза и лесна процедура и съблюдаване на обществена отдалеченост. Като новаторска компания, която се стреми да улесни хората през цялото им потребителско преживяване, БНП Париба Лични Финанси влага освен в принадлежности за кандидатстване от разстояние, само че и в комфортни приложения за самообслужване като заплащане на вноски, приемане на информация за статус на заема и по този начин нататък.

Повишаването на финансовата просвета на българите се потвърждава и от растежа на междинната сума на заявките за заеми за сливане на отговорности. През последните шест месеца тя набъбна с 5% и доближи 9 991 лв., което е най-високата междинна сума измежду топ 10-те плана, за които хората търсеха финансиране. Българите правят оценка високо обстоятелството, че с продукта за консолидация на заеми икономисват време и пари, защото по този начин заплащат единствено една вноска към една кредитна институция и постоянно тези заеми се подписват при по-изгодни условия спрямо обединените заеми.

Друго доказателство за повишаващата се финансова просветеност е наблюдението, че хората към този момент приоритизират плановете, за които търсят финансиране. Например, максимален растеж на междинните суми на заявките беше регистриран при заеми те за сливане на отговорности, лекуване и автомобилни поправки – планове, които обезпечават финансова непоклатимост или не търпят отсрочване. В същото време, поради рецесията беше регистрирано доста намаляване от 16,7% на междинните суми на поръчките за заеми за почивки.

Това са някои от главните вести от новото издание на обзора „ Потребителският заем на българина “. Той се издава два пъти годишно – пrез пролетта и есента. Неговата цел е да показа информация за потребителското заеми ране в България, основана на представителна извадка от заявките за заем, получени от БНП Париба Лични Финанси. Обзорът може да се смята за индикативен за развиването на пазара в България, защото през последните 19 години БНП Париба Лични Финанси е един от водачите в българския финансов бранш с повече от 1,5 милиона клиенти, употребявали потребителски заеми за финансиране на разнообразни планове от повсеместен ремонт на дома до покупка на артикули на погашение.

Близо 50% от поръчките бяха подадени онлайн

Ковид-19 промени навиците на хората за кандидатстване за заем. Българите все по-често употребяват отдалечените канали на БНП Париба Лични Финанси, което се потвърждава от забележителния растеж с близо 7% на каузи на заявките, подадени през интернет страницата на банката. В интервала май-октомври той достигн 45%, а година по-рано беше 37,5%. В същото време делът на визитите в офис понижа с по-малко от 4%.

Хората употребяват интернет освен за кандидатстване за заем, само че и за следпродажбено обслужване. Като водач в бранша на онлайн заеми рането, който е окуражен да дава все по-добро потребителско преживяване, БНП Париба Лични Финанси съумя доста бързо да трансферира доста действия в цифрова среда и предложи огромен брой безвъзмездни услуги като заплащане на вноски през уеб страницата без такси или регистрация, чатбот за самообслужване и безвъзмездна цифрова инфо карта, които дават най-важната информация за заема, както и гратис позвъняване към съветник на банката. Клиентите оцениха високо този метод и през последните няколко месеца беше регистриран забележителен растеж на потреблението на отдалечените канали на банката.

Почти 80% от заявките бяха за ремонт на дома, сливане на отговорности и покупка на използвани коли

В интервала май-октомври 2020 година българите най-често аплайваха за потребителски заеми за ремонт на дома – 35,2% от заявките, сливане на отговорности – 27,5% и покупка на използвани коли – 15,8%. Делът на най-търсените заеми не се промени значително в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, което демонстрира, че целите на хората остават едни и същи – комфортен дом, рационално ръководство на фамилния бюджет и владение на добър клас автомобил. Сред 10-те топ цели са също и лекуване , покупка на обзавеждане , фамилни тържества, почивки, автомобилни поправки и други.

Най-често кандидатствахме за заеми за ремонт на дома през юли, когато делът на заявките доближи 37,2%, а най-рядко през септември и октомври, когато 33,2% молбите бяха за възобновяване на жилището. Най-висок интерес към заеми те за сливане на отговорности беше регистриран през септември – 29,1% от заявките и октомври – 30,8%, което демонстрира, че хората са научили един от най-важните уроци от рецесията – обединяването на отговорности е рационален метод за ръководство на персоналния бюджет.

Управляваме персоналните си финанси по-умно – междинният размер на заеми те за сливане на отговорности доближи 10 000 лв.

В интервала май-октомври 2020 година най-високата междинна сума на заявките за потребителски заеми , подадени към БНП Париба Лични Финанси беше за сливане на отговорности – 9 991 лв.. Това е растеж от 5% в съпоставяне със същия интервал на 2019 година. Ръстът на междинната сума на тези заеми потвърждава, че финансовата просвета на хората се покачва и те познават и са подготвени да употребяват финансови решения, които им пестят време и пари. Данните на БНП Париба Лични Финанси демонстрират, че има смяна в използването на заеми за сливане на отговорности. Днес хората освен консолидират заплащанията си към разнообразни финансови институции, само че и се възползват от закрепените и транспарантни условия, оптималният размер от 80 000 лв. и интервала на погашение от 96 месеца.

Кандидатстваме за по-големи заеми за консолидация и лекуване и пестим от почивки и покупки на обзавеждане

Средната сума на заявките за потребителски заеми , подадени към БНП Париба Лични Финанси в България през последните шест месеца беше 7 071 лв., което е доста покрай година по-рано, когато сумата беше 7 160 лв.. Най-висока междинна сума беше регистрирана през октомври – 7 565 лв., което се изяснява с вярата за предприемане на стъпки за възобновяване на стопанската система и уверенията на управляващите, че анти-Ковид ограниченията целят отбягване на цялостно затваряне.

Данните демонстрират, че най-значителен растеж на междинните суми беше регистриран при заявките за финансиране на планове, които водят до по-добро ръководство на фамилния бюджет или на такива, които не могат да бъдат отсрочени като лекуване и ремонт на автомобила. Най-големият растеж беше при заеми те за сливане на отговорности - +5%, а междинната сума доближи 9 991 лв.. Средната сума на заеми те за лекуване набъбна с 3% и доближи 3 973 лв..

В същото време пестим от финансиране на планове, които целят обезпечаване на по-голям комфорт, само че не са топ приоритет. Най-значителен спад на междинните суми на заявките беше регистриран при финансирането на почивки - -16,7% до 2 277 лв.. Дори и през лятото не се наблюдаваше огромен интерес към такива заеми , което се изяснява с множеството рестрикции при пътешестване отвън страната, огромния брой затворени хотели в България и естествената нерешителност на хората поради обстановката с ковид а.

Друг план, при който беше регистриран забележителен спад на междинната сума на заявките е за покупка на обзавеждане - -12,6%. Най-често хората аплайваха за 4 221 лв., а година по-рано молбите бяха за приблизително 4 833 лв. Това също е знак, че българите са по-внимателни и са подготвени да отсрочат или преразгледат някои проекти за да запазят финансовата си непоклатимост.

Най-често за потребителски заем аплайват хора на 30-49 години, само че най-големи суми декларират хората на 50-59 години

В интервала май-октомври 2020 година 50% от заявките за потребителски заеми бяха подадени от хора на въраст 30-49 години. В същото време молбите с най-висока междинна сума – 8 125 лв. бяха подадени от хора на възраст 50-59 години. Например, те аплайваха за най-големи заеми за консолидация – 11 775 лв., което е с 10% повече в съпоставяне със междинната сума за тези планове, и за ремонт на дома – 7 715 лв.. Хората на 40-49 години аплайваха за най-големи суми за покупка на използвани коли – 8 275 лв..

Фактът, че хората на зрелост са най-активни при кандидатстване за заем и декларират най-високи междинни суми се изяснява с това, че те са построили добра кариера, имат постоянни приходи и са спокойни във връзка с приходите си. Затова, даже и в сложни времена, държанието на тези хора във връзка с използването на финансови услуги е близо до това на междинната европейска класа и те обновяват жилищата си, ръководят рационално персоналните си финанси и желаят да имат по-висок клас коли.

Във връзка с новото издание на обзора „ Потребителският заем на българина “ Жозе Салойо, шеф на БНП Париба Лични Финанси в България съобщи: „ Ковид-19 промени метода, по който хората ръководят персоналните си финанси в няколко направления. На първо място българите станаха по-внимателни във връзка с бюджета си. Много хора отложиха някои огромни проекти и се концентрираха върху дълготрайната финансова сигурност. Друга значима наклонност е възходящото потребление на цифрови канали и принадлежности на всеки стадий от потребителско преживяване с финансовите институции. Това демонстрира, че пораства и финансовата просветеност на хората. Като виновна банка, ние оказваме помощ на клиентите си да ръководят персоналните си финанси мъдро и дейно и се стремим да сме тeхен желан консултант в реализацията на проектите им. “
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР