Ситуацията, която създаде кризата с COVID, е необичайна, затова и

...
Ситуацията, която създаде кризата с COVID, е необичайна, затова и
Коментари Харесай

Кирил Добрев: Само силни социални политики и дигитализация могат да ни изкарат от кризата

" Ситуацията, която сътвори рецесията с Коронавирус, е необикновена, по тази причина и няма по какъв начин да се преодолее с нормални ограничения. Това може да бъде късмет за българската стопанска система ”.
Това сподели зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев в границите на онлайн конференцията " Хоризонт 30: Как да изградим съвременна България? ", проведена от Европейски съвет за външна политика. “Към този миг няма проект. Моето виждане е, че България би трябвало да има тактика, която да се базира на два съществени стълба - цифрови технологии и обществена политика. Дигаталните техонологии, които да покачват конкурентоспособността на стопанската система ни, а мощните обществена политики да покачат виталния стандарт на хората ", изясни Добрев.
Според него за 13-те години участие в Европейски Съюз, вместо да се съкратява дистанцията сред българската и западноевропейските стопански системи, то тя се усилва. " Ние бяхме изпреварени даже от страни, които влязоха в Европейски Съюз след нас ", разяснява той.
По думите му от ляво няма да правят отстъпка от идеологията си да виждат развиването на стопанската система посредством дребния и фамилен бизнес и повишение на покупателната дарба на хората. " В същото време считам, че в българския политически живот и общество би трябвало да има няколко общи целта и без значение кой ръководи, те да бъдат следвани. Да, ние можем да спорим по пътя и метода, по отношението на страната към този развой, по цената на всяка една от промените, само че не и по задачата ”, акцентира Кирил Добрев.
Според зам.-председателя на Българска социалистическа партия рецесията дава късмет България да се възползва в области, където е потвърдила своите преимущества.
" Сега сме на едно от челните места по Интернет покритие, за какво да не бъдем първи? Това основава благоприятни условия за хиляди изнесени работни места, без значение дали си в Северозападна или в Югоизточна България, или в центъра на София. Отдалеченото работно място ще бъде новото обикновено и рецесията с вируса потвърди, че това е допустимо ”, разяснява Кирил Добрев.
Добрев насочи предизвестие и за Зелената договорка .
“Трябва да се работи бързо и деликатно, с цел да не се получи отрицателният резултат, както с пакта " Мобилност ". Дерогацията и отлагането не са решение ”, сподели още той. Според него за средствата, планувани в Зелената договорка, преимущество ще имат тези, които са подготвени със своите проекти, включително и районни, за различна претовареност. “Нека се борим оптимално дълго да работят ТЕЦ-овете, само че редом с това да върви работата и по тези районни проекти ”, добави Кирил Добрев. Той изрази противоречие с мненията, че би трябвало да се ограничи ролята на страната. “В спокойни времена тази теза си пробива път, само че по време на рецесия всеки чака и желае решение не от някой различен, а от страната. Затова по-скоро би трябвало да я укрепваме, в сравнение с да желаеме отдръпване ”, приключи Добрев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР