Системата за електронно гласуване, която трябва да е готова през

...
Системата за електронно гласуване, която трябва да е готова през
Коментари Харесай

Системата за електронно гласуване може да се тества от хакери

Системата за електронно гласоподаване, която би трябвало да е подготвена през идната година може да бъде тествана от хакери от целия свят. Идеята се роди по време на конференция. " Една прелестна концепция - да бъдат поканени хакери от света да хакнат системата ", одобри възторжено концепцията ръководителят на ЦИК Ивилина Алексиева – Робинсън.

Необходимо е да стане публично известно по какъв начин новите технологии ще навлязат в изборния развой, както и какви са заканите от хакерски офанзива в изборния развой, сподели Алексиева на форума проведен от публичния съвет към ЦИК.

Божидар Божанов, представляващ " Гласуване без граници ", счита, че рисковете за хакерски офанзива за страни, като Съединени американски щати и Германия са доста по-малки в сравнение с за България

Ивайло Ивков, който е члена на ЦИК сподели, че след среща срещи със заместник-министър ръководителя и шефа на държавната компания " Информационно обслужване " са стигнали до извода, че в електронното гласоподаване има повече опасности, в сравнение с в машинното. Рисковете били " фамилно гласоподаване и кланов избор ". " Тези въпроси се разискват в цяла Европа. Хората пробваха и похарчиха милиони, поради недоверието- Белгия, Холандия... ", сподели Ивков. Според него е по-добре да поправиш една неточност късно, в сравнение с по-късно.

Алексиева обаче добави, че е останала " с друго усещане " след същата среща, тъй като на срещата единствено им била предоставена информация.

Проект за въвеждането на отдалечено електронно гласоподаване, което да се приложи още на изборите през 2019 година за евродепутати, се извършва сега от Централната изборна комисия (ЦИК) като сътрудник на Държавната организация за електронно ръководство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР